Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Dýňová omáčka s kuřecím masem a dýňovými knedlíky - postup přípravy

Z dýně hokaido lze udělat vynikající smetanovou omáčku, vybrat si můžete hned ze dvou druhů a servírovat je s kuřecím masem a dýňovými knedlíky. Recept nám poskytla paní Romana Važanská.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Omáčka z vařené dýně

Omáčka z pečené dýně

Dýňové knedlíky

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Omáčka z vařené dýně

1. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou dýni včetně slupky. Vše osolte a opepřete dle chuti, zalijte vývarem a povařte, dokud nebude dýně měkká.

2. Rozmixujte vše tyčovým mixérem. Rozmíchejte smetanu s trochou hladké mouky, za stálého míchání ji nalijte do omáčky a přidejte trochu másla. Omáčku několik minut vařte a nezapomeňte míchat.

3. Naklepejte si kuřecí maso, osolte ho, opepřete a omažte z obou stran na troše rozpáleného oleje. Maso podávejte s omáčkou a dýňovým knedlíkem.

2. KROK

Omáčka z pečené dýně

1. Neoloupanou krájenou dýni hokaido dejte do pekáčku, osolte a opepřete. Přidejte nakrájený česnek a cibuli, pokapejte zeleninu trochou oleje a vše dobře promíchejte rukama.

2. Vložte zeleninu do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte ji, dokud nebude dýně měkká. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

3. Rozmixovanou směs dejte do hrnce, přilijte k ní vývar a přiveďte ji k varu. Rozmíchejte smetanu s trochou hladké mouky, za stálého míchání ji nalijte do omáčky a přidejte trochu másla. Omáčku několik minut vařte a nezapomeňte míchat.

4. Naklepejte si kuřecí maso, osolte ho, opepřete a omažte z obou stran na troše rozpáleného oleje. Maso podávejte s omáčkou a dýňovým knedlíkem.

3. KROK

Dýňové knedlíky

1. Do hrníčku dejte droždí, zalijte ho trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Do mísy nasypejte prosátou mouku a smíchejte se solí.

2. Přidejte kvásek a ostatní suroviny, dále na hrubo nastrouhanou dýni i se slupkou a nasekanou petrželku. Vypracujte těsto, poprašte ho moukou, přikryjte a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu uválejte kouli a nechte je ještě několik minut kynout.

4. Pak z nich vytvarujte válečky a vložte je do velikého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte knedlíky 20 až 25 minut, během vaření je obraťte. Knedlíky ihned po uvaření nakrájejte nití a podávejte.

4. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů