Finská nakládaná rajčata s cibulí připravená na zimu - postup přípravy
Úroda rajčat je letos obzvláště velká a stojí za to popřemýšlet, jak ji uchovat na horší časy. Máme pro vás skvělý recept na zavařená rajčata, který pochází až z dalekého Finska. Mezi všemi ostatními vyniká tento recept svou jednoduchostí a také tím, že takto připravená rajčata chutnají i po půl roce jako čerstvě utržená z keříku.
Základ
Nálev
Oloupejte všechny cibule, rozdělte je na poloviny a pokrájejte je na tenké půlkulaté proužky. Vložte cibuli do velké porcelánové mísy a zalijte ji vroucí vodou.
Rajčata důkladně omyjte a rozkrájejte je na čtvrtky.
Připravte si zavařovací sklenice, které jste předem důkladně vymyli a vysterilizovali ve vroucí vodě. Na jejich dno rozložte trochu cibule a na ni vyskládejte co nejtěsněji čtvrtky rajčat. Navrch pak vložte opět cibuli a obsah sklenic lehce upěchujte.
V hrnci přiveďte k varu vodu. Když začne bublat, přidejte do ní sůl a cukr, nechte obojí rozpustit a nakonec přilijte ocet. (Přesné množství surovin se odvíjí od množství vody, které použijete. Uvedené ingredience se počítají na každý jeden litr.)
Horkým nálevem pak zalijte suroviny ve sklenicích tak, aby dosahoval až k okraji sklenic. Pevně zavíčkujte a vložte do hrnce, jehož dno je vyložené utěrkou. Zalijte vodou asi do poloviny sklenic a přiveďte k varu. Nechte vařit asi pět minut a vyjměte.
Zavařená rajčata položte ve sklenicích vzhůru nohama, zakryjte několika utěrkami nebo dekou a nechte velmi zvolna vychladnout (bude to pár hodin trvat). Když získají pokojovou teplotu, uskladněte je na temné a chladné místo, nejlépe do sklepa či spíže, kde vám vydrží i déle než rok.
Podávejte stejně jako běžná čerstvá rajčata spolu s pečeným masem nebo jako součást dalších vařených či zapečených pokrmů.
Dobrou chuť.