Fit zelný salát s vejci a okurkou - postup přípravy
Hlávkové zelí je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny a nejvíce zdraví prospěšných látek má právě v syrovém stavu. Dopřejte si ho v lahodném salátu s okurkou a vejci, který vám dodá spoustu vitaminů a cenných stopových prvků, pomůže vám zhubnout a navíc báječně chutná.
Ingredience
Hlávkové zelí nakrouhejte ostrým nožem na tenké nudličky (skvěle funguje také obyčejná škrabka na brambory). Z okurky odkrojte oba konce a nakrájejte ji na krátké hranolky. Oba druhy zeleniny vsypte do velké salátové mísy.
Vejce uvařte na tvrdo, nechte je vychladnout a oloupejte z nich skořápku. Každé vajíčko rozpulte, žloutky vydlabejte do misky a bílky nakrájejte na proužky, které přidejte do mísy k zelenině.
Svazek zelené jarní cibulky nasekejte na drobná kolečka, přisypejte je do salátové mísy a nakonec přihoďte také najemno nasekaný svazeček kopru. Ten z receptu nevynechávejte ani ho nenahrazujte jinou bylinkou, kopr totiž disponuje látkami, které aktivně napomáhají při hubnutí.
Vaječné žloutky, které jste odložili do vedlejší misky, trochu osolte a rozmačkejte je vidličkou. Přidejte tři lžíce extra panenského olivového oleje, čtyři lžičky jogurtu a jednu lžičku hořčice a vše vymíchejte dohladka.
Zeleninu v salátové míse zalijte připraveným žloutkovým dresingem a všechny ingredience důkladně promíchejte. Salát rozdělte na talíře a ihned podávejte samotný nebo třeba jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.