Francouzský třešňový dezert Clafoutis - postup přípravy
Clafoutis je francouzský dezert. Velmi nápadně ale připomíná klasickou českou buchtu s názvem bublanina. Podobnost tu je ale čistě na první pohled. Oba druhy dezertů jsou sice v podstatě jen těsto a ovoce, nicméně clafoutis je oproti bublanině jemnější, obsahuje méně mouky a konzumuje se zásadně teplý. A ještě jedna dobrá zpráva pro vás: je velmi jednoduchý a snadný na přípravu!
Ingredience
Čerstvé třešně odstopkujte a důkladně umyjte. Necháme na vás, zda je budete chtít vypeckovat nebo ne. Puritáni preferují třešně i s peckami s tím, že pecky dodávají dezertu tu správnou příchuť. Popravdě, bez pecek se dort mnohem snáze jí. Tuto volbu tedy necháme na vašem vlastním posouzení.
Po této mravenčí práci můžete pokračovat s přípravou samotného koláče. Do misky vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Metličkou vejce krátce vyšlehejte a pak k nim přidejte hladkou mouku a dva decilitry mléka a znovu dobře promíchejte, aby v těstě nezbyly žádné hrudky. Pokud se vám přeci jenom nějaké hrudky vytvoří, pomozte si tyčovým ponorným mixerem, kterým hrudky hravě rozmixujete.
Mělkou dortovou formu vytřete máslem a vyskládejte do ní připravené očištěné a osušené třešně a zalijte je připraveným jemným těstem. Troubu si předehřejte na teplotu 160 stupňů Celsia a vložte do ní formu s dortem péct po dobu kolem 30 minut. Přesná doba pečení je závislá na specifických vlastnostech vaší trouby. Když se po okrajích těsto zbaví do zlatohnědé barvy, pečení je u konce a můžete dobrotu vyndat z trouby. Po dopečení nechte clafoutis trochu zchladnout, pocukrujte ho moučkovým cukrem a ještě teplý podávejte.
Dobrou chuť.