Halušky se zelím a uzeným masem - postup přípravy
Slovenské halušky jsou skvělé s bryndzou i se zelím. Pokud hledáte snadný a osvědčený recept, zkuste tento od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Brambory oloupejte a syrové je nastrouhejte najemno. V cedníku nebo v čisté utěrce z nich vymačkejte přebytečnou vodu, poté je osolte a přidejte polohrubou mouku v takovém množství, abyste získali soudržnou hmotu. Pokud chcete, můžete přidat také vejce, není to ale nutné.
V hrnci přiveďte k varu vodu se lžičkou soli. Vhoďte do ní malý kousek připraveného těsta a nechte ho uvařit. Pokud bude držet pohromadě, můžete pokračovat, pokud ne, přidejte do něj ještě trochu mouky. Těsto rozprostřete na navlhčené prkénko a nožem odkrajujte malé kousky, které odhazujte do vroucí vody.
Halušky ve vodě vařte asi 10 minut, čas od času je promíchejte a po uplynutí doby varu ochutnejte, zda jsou dostatečně uvařené. V mezičase připravte kyselé zelí. Na sádle osmahněte cibulku, přihoďte na ni kysané zelí (pokud chcete, propláchněte jej) a dochuťte ho solí, kmínem a případně octem, pokud není dostatečně kyselé. Vařte ho tak dlouho, dokud z něj neodpaříte vodu, ale nemělo by být příliš měkké.