Hospodský hovězí guláš z kližky - postup přípravy
I když nejrůznějších receptů na guláš je na desítky, mnozí uznávají jeden jediný, a to ten hovězí z kližky. Připravte si oblíbené hospodské jídlo podle osvědčeného receptu od paní Ladislavy Šatavové.
Ingredience
Cibule oloupejte a nasekejte nadrobno. V hrnci rozehřejte rostlinný olej a osmažte na něm cibuli dohněda. Stáhněte plamen na minimum, do hrnce přisypejte sladkou i pálivou papriku a za stálého míchání nechte asi 20 sekund zapražit. Poté přihoďte nakrájené maso, osolte ho a opepřete. Počkejte, až pustí šťávu, a tu nechte odpařit.
Maso v hrnci podlijte trochou vody a za stálého míchání ji odpařte. Poté znovu podlijte kapkou vody a znovu nechte odpařit. To opakujte celkem čtyřikrát. Nakonec podlijte kližku vroucí vodou, přidejte 4 oloupaná a na menší kousky pokrájená rajčata a papriky nakrájené na tenčí proužky. Promíchejte a nechte vařit, dokud maso nezměkne.
Když je maso v guláši měkké, zahustěte omáčku záklechtkou z hladké mouky a vody, popřípadě jíškou. Nechte 5 minut provařit, nakonec přidejte majoránku a případně dochuťte. Hotový guláš odstavte ze sporáku, rozdělte na talíře a ozdobte jemnými proužky čerstvě nakrájené cibule. Jako přílohu použijte domácí houskový knedlík, případně i těstoviny nebo rýži či kousek chleba.