Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lehká zeleninová polévka s knedlíčky z krupice

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Lehká zeleninová polévka s knedlíčky z krupice - postup přípravy

Ať už držíte rituální půst nebo redukční dietu, anebo i když nedržíte vůbec nic! Tato polévka udělá radost úplně všem! Je chutná a sytá, a navíc také na přípravu rychlá, snadná, levná. V bříšku po ní budete mít teplo a příjemně jako v pokojíčku!

Ingredience pro:
1 porce

Polévka

Knedlíčky

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Oškrábejte mrkev, pastinák i celer a všechny tři druhy kořenové zeleniny buďto nakrájejte na drobné kostičky, anebo je nastrouhejte na hrubém struhadle. Petrželku opláchněte pod proudem studené vody, otrhejte z ní lístky a nasekejte je ostrým nožem nadrobno.

2. KROK

Do velkého hrnce nalijte trochu rostlinného oleje, popřípadě v něm rozpusťte kousek sádla a vhoďte na něj pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (kromě nasekané petrželové nati). Osolte ji a opepřete a posypejte mletou sladkou paprikou a vše společně restujte doměkka. Pak obsah hrnce zalijte dvěma litry vody a na prudkém ohni ji přiveďte k varu a vařte dalších 10 až 15 minut.

3. KROK

Zatímco se polévka vaří, připravte krupicové knedlíčky. Do hluboké mísy nasypejte polohrubou mouku, přidejte k ní bramborový škrob a krupici. Všechny suché přísady vzájemně dobře promíchejte a přidejte k nim najemno nakrájenou cibuli a trochu teplé vody v takovém množství, abyste po promíchání přísad získali homogenní pastovitou konzistenci bez hrudek, která bude držet tvar.

4. KROK

Jakmile máte těsto na knedlíčky hotové, odebírejte z něho lžící kousky o požadované velikosti (vůbec se nebojte udělat knedlíčky šišaté a velké, třeba o velikosti polévkové lžíce) a ihned je vhazujte do hrnce s vařící se polévkou. Jakmile do hrnce vložíte všechny knedlíčky, nechte polévku i s nimi ještě dalších 5 až 10 minut provařit a vypněte oheň (popřípadě odstavte z kamen, máte-li elektrický sporák). Přihoďte do polévky pokrájenou petrželovou nať, promíchejte, přiklopte pokličku a nechte takto polévku ještě 5 minut odstát a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů