Houbovo-cibulová polévka - postup přípravy
Tahle houbová polévka je chutná, jednoduchá a rozhodně dokáže skvěle zasytit. Pochutná si jak každý vegetarián, tak i milovník polévek. A je jenom na vás, jaké houby použijete. Důležité je jenom to, aby byly jedlé.
Ingredience
Houby důkladně omyjte a zbavte je veškerých nečistot. Následně je nakrájejte na menší kousky, zalijte vodou a uvařte. Doba vaření se odvíjí od použitého druhu. Po uvaření slijte přes cedník a nechte z hub vykapat veškerou vodu. Houbový vývar nevylévejte do dřezu, ale nechte si ho na později, k přípravě polévky se bude ještě hodit.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Do hrnce nalijte olej, přidejte cibuli a restujte. Když začne cibule mírně hnědnout, je to signál pro přidání mouky. Snižte plamen a mouku společně s cibulí pozvolna restujte a připravte si tak základ na jíšku. Poté podlijte šálkem vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Mouku ve vodě nechte dostatečně dlouho provařit.
Do připravené ho základu přidejte prolisovaný česnek, stejně jako bobkový list. Ještě chvíli povařte pro uvolnění chutí a poté přidejte houby a dle potřeby také houbový vývar. Vše promíchejte a vařte zhruba 5 minut. Množstvím vývaru regulujte také celkovou hustotu houbovo – cibulové polévky. Když je vše provařeno, vypněte sporák a můžete servírovat.
Před servírováním ještě do hrnce přihoďte nasekaný kopr a také petrželku. Obě populární byliny lze v případě zájmu nahradit jinými oblíbenými druhy. Promíchejte a můžete nandávat na talíř. V případě zájmu o alternativní vylepšení dané polévky je možné kromě hub a cibule přidat také kysané, propláchnuté a předvařené, na menší kousky nakrájené zelí. S tím se houbová polévka stane podstatně vydatnějším pokrmem.