Housky ze špaldové mouky a kynutého těsta - postup přípravy
Kdo by nechtěl mít čerstvé pečivo stále po ruce. S receptem paní Ivany Reisingerové to jde. Housky ze špaldové mouky jsou nadýchané, vláčné a na povrchu křupavé.
Ingredience
Nejprve vytvořte omládek. 100 g mouky v míse smíchejte s vlažným mlékem, vodou, droždím a sladěnkou. Jakmile se ingredience propojí, misku přikryjte čistou utěrkou a nechte její obsah kvasit na teplém místě 1 hodinu.
Po této době přidejte do mísy bílý jogurt, zbytek mouky, sádlo a sůl. Následně vypracujte těsto, které znovu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
Následně těsto rozdělte na stejně velké kousky o hmotnosti 90 g a vytvořte z nich kuličky, které odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, kde je nechte kynout, pod utěrkou, dalších 30 minut.
Každý bochánek poté potřete směsí vyšlehaného vaječného žloutku s mlékem a posypte ho například mákem, kmínem nebo sezamovými semínky.
Poznámka: Před potřením a posypáním můžete bochánky na povrchu naříznout. Není to ale nutné.
Housky ze špaldové mouky pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20 minut. Po upečení je nechte volně vychladnout.
Tip: Pečivo podávejte s oblíbenou pomazánkou, šunkou, sýrem nebo s čímkoliv, co máte rádi.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.