Hovězí masové kuličky v lahodné rajčatové omáčce - postup přípravy
Jemná omáčka s masovými kuličkami může vypadat jakkoliv. Hovězí kuličky v rajčatové omáčce jsou ale tak lahodné, že se jich nebudete moci nabažit. Jako přílohu pak můžete zvolit cokoliv, co vám chutná. Sedí k nim jak brambory v jakékoliv formě, tak i těstoviny, rýže nebo třeba klasické houskové knedlíky.
Ingredience
Mleté maso vložte do hluboké misky a co nejlépe ho rozmělněte tak, aby netvořilo žádné hrudky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na jemné kostičky, které přihoďte do mísy k masu. Přidejte po jedné čajové lžičce mletého černého pepře, soli, jedlé sody, vegety a sladké mleté papriky a také trochu strouhanky. Čerstvou petrželku nasekejte najemno a přihoďte ji do misky s ostatními surovinami. Přikápněte jednu lžíci olivového oleje a všechny ingredience velmi dobře promíchejte, abyste vytvořili homogenní směs. Promíchejte těsto i rukama. Potřete si dlaně trochou oleje, odebírejte z masového těsta kousky o velikosti dlaně a formujte z něj kuličky.
Na sporáku rozehřejte velkou pánev s trochou rostlinného oleje, a když je horká, vyskládejte do ní všechny masové kuličky, které osmažte ze všech stran dozlatova, což bude trvat okolo 10 minut. V průběhu smažení čas od času potřeste pánví, aby se kuličky přetočily na všechny strany.
Když jsou masové kuličky zlatavé, ztlumte oheň a zasypejte obsah pánve dvěma lžícemi hladké mouky. Dobře ji v pánvi rozmíchejte s olejem a lehce ji opražte. Pánví znovu zatřepejte tak, aby se v pražené mouce obalily i všechny kuličky a poté obsah pánve zalijte půllitrem vroucí vody. Během zalévání pánví čas od času protřepte a pak mouku ve vodě dobře rozmíchejte. Přidejte jednu polévkovou lžíci rajčatového pyré, zamíchejte, přiklopte pánev pokličkou a nechte 30 minut vařit. Čas od času přitom odklopte pokličku a omáčku promíchejte.
Jakmile omáčka dostatečně zhoustne, podle chuti ji ještě dodatečně dochuťte kořením, promíchejte a pak přidejte trochu najemno nakrájené petrželky. Nechte ještě pár minut provařit, odstavte ze sporáku a podávejte kuličky přelité omáčkou a doplněné bramborovou kaší, vařeným bramborem či bramborovými hranolky.