Hraběnčiny řezy - postup přípravy
Hraběnčiny řezy jsou klasický starý moučník s jablky a strouhaným těstem. Vyzkoušejte osvědčený recept podle paní Vladimíry Bosákové.
Ingredience
Do mísy vložte změklou Heru, prosejte k ní hladkou mouku s práškem do pečiva a přisypejte cukr. Vyklepněte 4 vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte na chvíli stranou a žloutky přidejte do mísy s ostatními přísadami. Vše důkladně promíchejte a vytvořte hladké a pevné těsto. Rozdělte ho v poměru 2:1.
Jednu třetinu těsta zabalte do pečicího papíru a vložte ho do mrazáku. Zbylé dvě třetiny těsta roztáhněte na velký obdélník a prsty ho vtlačte do plechu tak, aby kopírovalo dno i boky. Těsto pak rozpíchejte vidličkou.
Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nastrouhejte je najemno. Přidejte k nim cukr, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Přísady dobře promíchejte a rozložte směs do těstové „misky“ v plechu do rovnoměrné vrstvy.
Odložené bílky smíchejte s jednou lžící cukru a vše vyšlehejte do pevného sněhu, který rozetřete na jablečnou vrstvu v plechu. Vyndejte těsto z mrazáku, rozbalte ho a na hrubém struhadle ho nastrouhejte přímo na povrch koláče a případně ho rovnoměrně rozprostřete.