Hrnková tvarohová bábovka - postup přípravy
Tento recept na tvarohovou bábovku od paní Nadi Hajžmanové je ideální pro začátečníky i pokročilé kuchaře a kuchařky. K její přípravě nepotřebujete nic vážit ani počítat, stačí mít jen hrnek a lžíci.
Ingredience
Do mísy vyklepněte vejce, přisypejte k němu cukr a vyšlehejte obojí do pěny. Přidejte změklé máslo a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladkou hmotu.
K vaječné směsi přidejte tvaroh a promíchejte dohladka. Postupně do těsta prosévejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a podle potřeby směs nařeďte mlékem. Výsledkem by mělo být polotekuté těsto.
Formu na bábovku bohatě vytřete máslem nebo rostlinným olejem a vysypejte ji hrubou moukou, krupicí nebo strouhankou. Vlijte do ní těsto a párkrát formou ťukněte o povrchu pracovní plochy, abyste z těsta vyhnali vzduchové bubliny. Vložte bábovku do trouby rozehřáté na 190 °C péct na asi 50 minut.
Po dopečení nechte bábovku zvolna úplně vychladnout (pokud chcete proces urychlit, položte na formu utěrku namočenou v ledové vodě) a vyklopte ji z formy. Povrch posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte.