Hvězdičky s vaječným likérem a vanilkou - postup přípravy
Nechte ve svých ústech rozplynout vánoční cukroví s ohromující chutí. Hvězdičky s vaječným likérem nádherně voní a na sváteční tabuli se budou vyjímat.
Hvězdičky s vaječným likérem a vanilkou patří k tomu cukroví, které na vánočním stole nikdy nezanikne. Jsou malé, voňavé a tak jemné, že se doslova rozplývají na jazyku. Stačí jedno sousto a člověk má pocit, že je zase doma u stolu s rodinou, voní koření, v pozadí hraje koleda a všechno je tak nějak klidnější.
Vaječný likér má u nás i jinde v Evropě dlouhou tradici. Dřív se pil hlavně v zimě jako slavnostní nápoj, který zahřál a potěšil. Postupně se ale dostal i do cukroví a dezertů, kde dává těstu jemnost a krásnou krémovou chuť. A když se spojí s vanilkou, vznikne typická vánoční vůně, kterou má většina z nás spojenou s domovem.
V různých zemích se objevují podobné dobroty – Němci milují své likérové dortíčky, Rakušané vanilkové hvězdičky a Francouzi kombinují likér s čokoládou. Naše české hvězdičky jsou ale specifické tím, jak jsou jemné, jednoduché a přitom opravdu slavnostní. Na stole vypadají krásně a každý si pro ně rád sáhne.
A pokud má někdo chuť experimentovat, možností je spousta. Dá se použít jiný likér, do krému přidat trošku rumu, kapku kávy nebo ozdobit hvězdičky čokoládou. Oblíbené jsou i krémy s pistáciemi, karamelem nebo citrusovou kůrou, které jim dodají zajímavou chuť.
Hvězdičky s vaječným likérem a vanilkou nejsou jen o sladkosti. Jsou to takové malé připomínky toho, proč máme Vánoce rádi – rodinná pohoda, spoločné chvíle a maličkosti, které dokážou rozsvítit celý den. Stačí dát si jednu jedinou a hned člověk ví, že svátky jsou opravdu tady.
Těsto
Náplň
Na posypání
Mouku vyšlehejte s kypřicím práškem do pečiva, změklým máslem, klasickým i vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem a vaječným likérem.
Tip: Mouku prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které rozdělte na 2 stejné části. Z každé části vyválejte plát o tloušťce 0,3 cm, který zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice. Mezitím připravte náplň.
Do hrnce nalijte 100 ml mléka, které nechte zahřívat. V samostatné misce poté smíchejte vanilkový pudink v prášku se zbytkem mléka.
Pudinkovou směs vmíchejte do horkého mléka a vše vařte 2–3 minuty do zhoustnutí. Vzniklý krém odstavte z tepla, zakryjte ho fólií a nechte zcela vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólie by se ho měla přímo dotýkat.
Z plátů těsta vykrojte hvězdičky a z poloviny jejich množství vykrojte střed. Kousky těsta vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10 minut.
Cukroví nechte zcela vychladnout a zatím dokončete přípravu krému.
Poznámka: Ještě teplé hvězdičky s vykrojeným středem posypte moučkovým cukrem.
Do pudinkového základu vešlehejte změklé máslo a krémem pokryjte hvězdičky bez vykrojeného středu.
Poznámka: Krém nanášejte pouze do středu cukroví.
Krémem pokryté cukroví zakryjte pocukrovanými hvězdičkami s vykrojeným středem. Hvězdičky s vaječným likérem nechte ztuhnout a poté je uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě na chladném místě.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Rezepte Silkeswelt

