Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládová roláda s krémem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Čokoládová roláda s krémem - postup přípravy

Neuvěřitelně lahodný a stejně tak snadný a rychlý dezert – taková je tato čokoládová roláda. K její přípravě potřebujete jen běžně dostupné ingredience a pár minut času. Výsledek je nad očekávání a hodí se jak pro utišení chuti na sladké, tak i na slavnostní stůl. Kromě toho jde o celkem variabilní recept, který lze podle chuti a potřeb upravit. My vám přinášíme dvě verze, s krémem z mléčné a bílé čokolády. Obě jsou perfektní.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Do misky k bílkům přidejte špetku soli a šlehejte do pěny. Pak přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte lesklou a pevnou hmotu.

Do misky ke žloutkům přidejte rostlinný olej a vyšlehejte do jednolité konzistence. Ke žloutkům s olejem pak za stálého míchání přidejte po částech bílkovou pěnu a poté prosátou hladkou mouku a smíchejte do homogenní směsi.



Předehřejte troubu na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem a vlijte do něj připravené těsto. Jeho povrch urovnejte špachtlí a dejte ho péct do trouby  po dobu 25 až 30 minut.

Když je těsto upečené, vyndejte ho z trouby a nechte 5 minut vychladnout. Ustřihněte velký kus potravinářské fólie, vyklopte na něj zchladlé těsto, poprašte jeho povrch moučkovým cukrem a stočte do pevného válce. Ten pak vložte do lednice a nechte ho úplně vychladnout. Mezitím připravte krém.

V mikrovlnné troubě rozpusťte mléčnou čokoládu, přidejte k ní dvě polévkové lžíce oleje a dobře promíchejte. Ve druhé misce rozpusťte bílou čokoládu a smíchejte ji s dalšími dvěma lžícemi oleje.



Těsto vyjměte z lednice, opatrně jej vymotejte z fólie a namažte ho vrstvou jahodového džemu a stočte ji zpět do roličky. Povrch rolády polijte bílou a tmavou čokoládovou polevou a ozdobte jahodami. Pak vložte roládu zpět do lednice a nechte hodinu vychladit.

Dobrou chuť.




Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů