Jablečný koláč z tvarohového těsta s drobenkou - postup přípravy
Kombinace tvarohu s jablky nejenže dokáže potěšit chuťové buňky, ale zároveň je díky ní koláč velmi jemný a vláčný. Svůj recept na něj nám poskytla paní Andy Březinová.
Na těsto
Na náplň
Na drobenku
Utřete v míse změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte vejce a prošlehejte do pěny. Poté do mísy nastrouhejte kůru z jednoho pečlivě omytého citronu. Přidejte tvaroh, mouku a prášek do pečiva a vypracujte hladké těsto.
Těsto rozprostřete na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou, případně ho můžete vyložit pečicím papírem. Oloupejte a nastrouhejte jablka a dejte je rovnoměrně na těsto. Posypejte je dle chuti skořicí, cukrem a nasekanými mandlemi.
V talíři smíchejte změklé máslo, cukr a hladkou mouku. Pečlivě vše zpracujte mezi prsty, dokud vám nevznikne drobenka. Tu pak nasypejte na vršek koláče.
Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte, dokud nebude drobenka hezky načervenalá a koláč propečený.