Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřová žebírka ve sladkokyselé omáčce

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vepřová žebírka ve sladkokyselé omáčce - postup přípravy

Mimořádně chutná žebírka ve sladkokyselé omáčce se hodí pro všechny příležitosti, oběd i večeři, ale také na večírek nebo večerní posezení s přáteli u piva či vína. A uvidíte, že než se vrátí kuchař z kuchyně s přílohou a zeleninovým salátem, budou fuč! Mají totiž uhrančivou chuť, která nenechá chuťové pohárky v klidu. Navíc žebírka se sladkokyselou omáčkou fantasticky voní, je to jednoznačně návykové jídlo, které budete připravovat stále dokola!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Hned na začátku si připravte marinádu. Do misky nalijte kečup, přidejte citronovou šťávu, cukr, med, sůl, hořčici, olej a sójovou omáčku. Přidejte koření dle chuti. Kečup použijte podle svých preferencí, může být sladký nebo pálivý. Obdobně chuť může změnit výběr hořčice, nebojte se proto experimentovat, můžete použít dijonskou, klasickou plnotučnou nebo hrubozrnnou. Ingredience na marinádu vymíchejte do hladka.




Žebra omyjte a nakrájejte na plátky, položte do velké misky a přelijte marinádou, dobře potřete kusy masa ze všech stran a nechte marinovat několik hodin, ideálně přes noc, v chladničce.

Rozpalte pánev s trochou oleje a žebra ze všech stran zlehka osmahněte.


Připravte si velký pekáč nebo zapékací nádobu a položte žebra vedle sebe, zalijte zbytkem marinády, případně můžete podlít vodou, aby se nepřipalovala během pečení.

Vložte do trouby předehřáté na 180-200 °C a pečte po dobu 40-45 minut. Pravidelně polévejte výpekem. Podávejte s čerstvým chlebem, vařeným nebo pečeným bramborem, bramborovými plackami a zeleninovým salátem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů