Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablkový dort

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jablkový dort - postup přípravy

Recept na skvělý jablkový koláč z mléčného těsta pochází původně z prosluněné Itálie. I když ale bydlíte tisíce kilometrů daleko, můžete si tu pravou italskou atmosféru přinést i k sobě domů a vytvořit si tuhle extrémně lahodnou dobrotu. K přípravě tohoto dortu jsou zapotřebí jen obyčejné suroviny, které nejspíš máte stále doma. Kouzlo tkví v jejich poměru, který pro přípravu těsta použijeme. Ale nebojte, není to nic složitého!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Před započetím přípravy nezapomeňte alespoň půl hodiny předem vyndat máslo, vajíčka a mléko ven z lednice. Je vhodné, aby všechny přísady získaly pokojovou teplotu, aby se snáze v těstě propojily a lépe se s nimi pracovalo.




Protože je výroba tohoto dortu velmi snadná a rychlá, začněte tím, že si zapnete troubu na 180 stupňů Celsia, aby se stačila včas rozehřát. Vyložte si také kulatou dortovou formu pečicím papírem, anebo ji vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Do misky nasypejte mouku, prášek do pečiva, vanilkový a obyčejný cukr a také špetku soli. Všechny suché přísady důkladně navzájem promíchejte.

Vezměte jinou misku a vyklepněte do ní dvě vajíčka. Přidejte k nim změklé máslo a důkladně obojí společně vyšlehejte. Ostrouhejte do vaječné směsi kůru z celého citrónu, přilijte 750 mililitrů mléka a míchejte dohladka.

Jablka oloupejte, odstraňte jadřince a rozkrájejte dužninu na malé kostky. Polovinu připraveného těsta nalijte do dortové formy a uhlaďte povrch. Na těsto vyskládejte kousky jablek a přelijte druhou polovinou těsta. Pak dort vložte do vyhřáté trouby a pečte, odkud povrch těsta krásně nezezlátne.

Po dopečení vyndejte z trouby, nechte zchladnout a posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů