Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablkový mřížkový koláč

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jablkový mřížkový koláč - postup přípravy

Tento výborný jablečný koláč, na který nám poskytla recept paní Renata Adámková, osvěží každé odpoledne. Připravte ho pro přátele k odpolední kávě, sklidíte tak samou chválu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Marie Möglichová
1. KROK

V zadělávací míse smíchejte nejdříve sypké ingredience, tedy mouku, cukr moučku a kypřicí prášek. Poté k nim přidejte máslo, olej i mléko a nakonec vejce. Ze vzniklé hmoty důkladně vypracujte těsto.

2. KROK

Polovinu vypracovaného těsta vyválejte nebo rukama roztáhněte na placku. Nezapomeňte udělat vyšší okraje, aby náplň nepřetékala mimo těsto. Přendejte ho plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a posypejte ho nastrouhanými jablky, které pocukrujte vanilkovým cukrem a dle chuti posypte skořicí.

3. KROK

Ze zbylého těsta vyválejte tenkou placku, kterou nožem nebo rádýlkem na pizzu nakrájejte na stejně široké proužky. Z těch pak na koláči vytvořte mřížku.

4. KROK

Celý koláč vložte do předehřáté trouby a pečte ho na 180 °C zhruba deset minut. Hotový koláč by měl mít jemně narůžovělou barvu. Existují různé variace tohoto koláče. Místo strouhaných jablek tak můžete použít například jen marmeládu.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů