Jahodový džem bez chemie ze 2 ingrediencí - postup přípravy
Jahodový džem bez chemie vytvoříte jednoduše, a to pouze ze dvou ingrediencí. Stačí koupit jahody s hnědým cukrem a budete mít ve spíži ten nejlepší a nejzdravější džem.
Ingredience
Jahody namočte do větší nádoby s vodou a důkladně je omyjte. Poté je sceďte a odstraňte z nich zelené části a jiné nečistoty.
Jahody pokrájejte na přibližně 2cm kousky, vložte je do větší nádoby, kde je zasypte hnědým cukrem.
Tip: Chcete-li, aby byly v džemu kousky jahod, nekrájejte je menší než 2 cm, protože by se rozvařily. Pokud nemáte hnědý cukr, můžete použít bílý cukr, který je ale sladší než hnědý.
Jahody promíchejte a nechte je stát, dokud se cukr nerozpustí. Může to trvat i 24 hodin.
Poznámka: První 4 hodiny nechte jahody odpočívat v pokojové teplotě. Poté je vložte do ledničky a občas je promíchejte.
Před plněním sklenice s víčky sterilizujte. Sklenice umyjte a ještě mokré je vložte do studené trouby, kterou poté zapněte na 80–100 °C. Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, vypněte ji a sklenice v ní nechte.
Nyní sterilizujte víčka tak, že je vložte do hrnce, zalijte je vodou a vařte je 3 minuty. Poté sporák vypněte a víčka nechte v hrnci, kde se už voda nevaří.
Jahody vyjměte z ledničky, promíchejte je, a pokud se cukr už rozpustil, postupně je vkládejte do menšího hrnce.
Nejprve 3–4 naběračky jahod, za stálého míchání, vařte 12–16 minut a následně vzniklý džem přelejte do jiného hrnce. Tento postup opakujte, dokud neuvaříte všechny jahody.
Poznámka: Během vaření se bude na povrchu tvořit pěna, která zase zmizí – to je váš cíl.
Džem vlévejte do horkých sklenic, uzavřete je víčky a obraťte je víčkem dolů. Dejte je pod deku a po 30 minutách je obraťte víčkem nahoru a nechte je volně chladnout pod dekou.
Poznámka: Džem vlévejte do horkých sklenic, jinak by mohly popraskat.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny