Jak na šťavnaté karbanátky a masové kuličky - postup přípravy
Pokud se vám zdá, že vaše karbanátky či masové kuličky jsou suché a nepříliš dobré, pomůže vám jedna obyčejná ingredience, kterou má doma každý. A tou je obyčejná jedlá soda.
Jedlá soda maso zjemní
Opravdu velmi dobré smažené mleté řízky, karbanátky či kuličky získáte v případě, že do masa přimícháte obyčejnou jedlou sodu. Na kilogram masa jí dejte jednu lžičku. Musíte ji však do něj dát předtím, než k němu přidáte další suroviny, jako je cibule a koření, a poté počkat 40 minut. Následně můžete pokračovat v přípravě masa, jak jste zvyklí.
Déle vydrží
Někteří lidé mají obavy, že jedlá soda může chuť masa změnit, ale není to pravda, pokud dodržíte správné dávkování. Navíc dokáže zesílit chuť použitého koření, takže pokrm bude chuťově výraznější a lahodnější. Pokud vám navíc řezník do masové směsi namlel šlachy nebo chrupavky, jedlá soda je rovněž zjemní. Obrovským benefitem pak může být skutečnost, že produkty z masa s jedlou sodou vydrží déle čerstvé.
Jen na červené maso
Jedlá soda se bohužel hodí jen na úpravu červeného masa, jako je hovězí, vepřové či třeba skopové. Rozhodně ji nedávejte do bílého masa, tedy kuřecího či králičího. V těchto případech by totiž mohla naopak jeho chuť zhoršit.