Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak nakrájet cibuli na jemné plátky – bez nože či elektrického sekáčku

Jak nakrájet cibuli na jemné plátky – bez nože či elektrického sekáčku - postup přípravy

Čím déle se v kuchyni a kolem vaření pohybujete, tím více situací jste již nejspíše zažili. A zjistit, že není po ruce nůž, když je potřeba nakrájet cibuli, je nemilé. Naštěstí existuje způsob, jak tuto nezáviděníhodnou situaci vyřešit s elegancí a důvtipem.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Bez cibule ani ránu

Věděli jste, že cibule je vůbec nejpoužívanější surovinou v kuchyních po celém světě? Aby také ne! Kdo se už někdy pokusil něco uvařit bez cibule, musel po ochutnání výsledku uznat, že bez ní to prostě nejde. Cibule dodává jídlu chuť, vůni i celkový výraz, a to bez ohledu na typ kuchyně. Ať už mexická, česká, čínská nebo jakákoliv jiná, bez cibule to prostě nejde. A obvykle ji musíte nakrájet najemno. Co když ale nemáte čím?

2. KROK

Ani s nožem to není legrace

Některé recepty, zejména saláty a podobné druhy pokrmů, vyžadují nakrájet cibuli na velmi tenké, dlouhé proužky. Upřímně, i pokud se v kuchyni pohybujete dlouhé desítky let, tento úkon často bývá docela problematický. Namísto jemných pírek se obvykle spokojíme s proužky silnými i několik milimetrů. Teď jsme ale narazili na způsob, jak tuto situaci vyřešit. Nástroj, který k tomu potřebujete, je obyčejná škrabka.

3. KROK

Naškrábejte cibuli najemno

Metoda, kterou se vám právě chystáme představit, se stala hitem internetu. Skvěle se hodí pro přípravu salátů, hamburgerů a nejrůznějších druhů sendvičů či jiných pokrmů, v nichž figuruje syrová cibule a u kterých je žádoucí, aby působila co nejjemněji. S obyčejným nožem to jde, ale je to těžkopádné a vyžaduje to pořádnou dávku cviku.

Pokud si vezmete obyčejnou škrabku na mrkev, problém je vyřešen. Prostě cibuli oloupejte a odřízněte z ní špičky. Škrabkou škrábejte cibuli tak dlouho, dokud nezískáte požadované množství tenkých proužků. Je to snadné a rychlé. A výsledek je skvělý.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů