Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čím při pečení nahradit máslo

Čím při pečení nahradit máslo - postup přípravy

Máslo je jednou ze základních surovin, ať už pečete housky nebo koláče. Vzhledem k jeho narůstající ceně se ale stále častěji stává, že je doma tato přísada nedostupná, přesto však není třeba na pečení rezignovat. Máslo lze snadno nahradit některými jinými, možná i překvapivými alternativami.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Slunečnicový olej

Mimo margarínu je slunečnicový olej první volbou při nahrazování másla při pečení. Jeho výhodou je finanční dostupnost, chuťová neutralita a snadnost použití. Máslo jím můžete nahradit v poměru 1:1, to znamená, že jeho množství nemusíte nijak složitě přepočítávat. Zkrátka kolik byste dali másla, tolik použijte slunečnicového oleje. A výsledek vás mile překvapí.

2. KROK

Ovocné pyré

Tady už se dostáváme do těch méně obvyklých končin domácího pečení. Možná byste to nečekali, ale máslo můžete nahradit ovocným pyré. Není to tak bezpracné jako v předchozím případě, nicméně výsledek je vždy o poznání chutnější, šťavnatější a celkově hodnotnější. Nejlepší je použít ovoce pro pečení sladkých chlebíčků, bábovek, muffinů, sušenek nebo perníků. Na poslední dva jmenované se nejlépe hodí pyré jablečné nebo banánové.

Jak připravit ovocné pyré na pečení?

1. Jablečné pyré. Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte je na drobné kousky. Vsypte je do hrnce, zalijte je vodou a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud jablka úplně nezměknou. Poté ovoce rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

2. Banánové pyré. Banány oloupejte, nakrájejte na menší kousky a mixérem je rozmixujte dohladka.

3. Dýňové pyré. Dýni oloupejte, nakrájejte na malé kousky, vložte je do hrnce a zalijte vroucí vodou z rychlovarné konvice. Pod pokličkou dýni postavte na sporák a nechte ji vařit na mírném ohni, dokud úplně nezměkne, což zkontrolujte zapíchnutím vidličky či nože. Jakmile dýně úplně změkne, rozmixujte ji dohladka.

3. KROK

Škrob

Tato varianta vás možná překvapí ještě víc než ta předchozí, ale máslo doopravdy můžete nahradit také škrobem, který smícháte s vodou v poměru 1:2. Směs postavte na sporák a po důkladném promíchání ji nechte 5 minut vařit, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Tu pak přidejte do těsta.

Tato varianta sice není tak lahodná, jako při použití ovocného pyré, nicméně obsah škrobu ve výsledném pokrmu vůbec nepoznáte. Všechno bude vypadat tak, jak má.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů