Jak správně používat alobal - postup přípravy
Alobal je pro většinu kuchařů nepostradatelný pomocník – dají se v něm uchovávat, ale i připravovat některé potraviny, velmi dobře poslouží také k zakrytí různých zapékacích mís. Použít ho můžete ale i k pokrytí ploch sporáku, pokud nechcete, aby se při vašem vaření ušpinil. Jak ale vlastně alobal používat správně? Tady je několik základních rad.
Alobal má dvě odlišné strany
Zajisté jste si všimli, že na jedné straně je alobal hladký a na druhé zase matný. Je to dané technologií výroby. Jaký je mezi stranami rozdíl? Odborníci zkoušeli, jak se v něm uvaří řepa. Pokud ji zabalili lesklou stranou ven, měla nakonec teplotu 99,6 °C. Když lesklou stranou dovnitř, teplota byla 101 °C.
Obecně platí, že matná strana teplo lépe propouští, ta lesklá ho zase odráží zpět. Pokud tedy chcete něco uvařit nebo upéci rychleji, zabalte to do lesklé strany. Teplo lépe pronikne dovnitř a nebude utíkat ven.
Lepší je dvojitě
Úplně nejlépe ale uděláte, pokud alobal přepůlíte a použijete dvojitou vrstvu. První výhodou je, že tak bude silnější. Nebude hrozit, že by se nějakým způsobem snadno protrhl. Navíc se velmi výrazně zlepší přenos tepla. Pozor ale, pokud byste chtěli alobal používat v mikrovlnné troubě. Sem rozhodně nepatří, vytvářel by zde nebezpečné jiskry.
Na straně i nezáleží
Jestliže skutečnost, jakou stranu použijete, je důležitá při vaření nebo pečení, u zabalení potravin, které chcete nějak uchovat, je to naopak jedno. Jakou použijete stranu, na ně nebude mít naprosto žádný vliv. Když tedy budete dětem balit do alobalu k svačině třeba chléb se salámem, nemusíte se obávat, že jste zvolili tu nesprávnou stranu.