Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Osvědčené triky hospodyněk, které usnadní vaření

Osvědčené triky hospodyněk, které usnadní vaření - postup přípravy

Mnohé hospodyně během let praktickými zkušenostmi nasbíraly dovednosti, které vám dokážou pomoci v mnoha situacích. Nejsou sice základem pro práci v kuchyně, ale pokud je znáte, můžete se označovat za experta.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

S česnekem pomůže nerezový dřez

Pokud budete pracovat s česnekem a budou vám po něm zapáchat ruce, nejdříve si je důkladně otřete o nerezový dřez, na asi půl minuty, a poté teprve umyjte. Je to jako zázrak, ale funguje to.

Cibuli naopak nikdy neskladujte s bramborami, jinak vám brambory začnou rychle hnít. A pokud nevíte, co uvařit, nakrájejte jednu cibuli. Než budete mít hotovo, budete vědět, do jakého pokrmu byste ji rádi využili.

2. KROK

Na párty neexperimentujte

Pokud se chystáte na párty, rozhodně nepřipravujte pokrmy, které jste nikdy nevařili. Na experimenty bude čas jindy a vy určitě nechcete při vaření nějaké novinky pohořet a skončit se špatným výsledkem, nebo zcela bez pohoštění. Je tak lepší volit jídla, která máte opakovaně ozkoušená a také taková, kvůli kterým nebudete muset jít každou chvíli do kuchyně.

3. KROK

Avokádu odlomte stopku

Při koupi avokáda všichni chceme vědět, jak moc je zralé. Když odlomíte jeho stopku, uvidíte dužinu. Jestliže je hnědá, je avokádo přezrálé, takové proto nekupujte. Dužina musí být krásně světlá.

Koukněte se ale i na slupku. Pokud bude světle zelená a avokádo tvrdé, znamená to, že ještě není zralé. Museli byste počkat několik dní, až dozraje.

4. KROK

Na dort si vezměte nit

Nakrájet velký dort malým nožem není nic jednoduchého. Zkuste místo něj použít zubní nit – nakrájené kousky budou krásně pravidelné a řezy čisté.

Pokud připravujete omáčku, dejte do jejího základu trochu cukru a nechte ho zkaramelizovat. Díky tomu omáčka získá krásně sytou barvu.

Maso bude mnohem měkčí a jemnější, když ho před vařením potřete vodkou. Můžete ho v ní i krátce nechat marinovat.

Pokud vaříte nějaké obiloviny, jako např. rýži či kroupy, dejte do vody pár kapek oleje. Nebudou se tolik lepit k sobě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů