Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak uchovat paprikové lusky do zásoby

Jak uchovat paprikové lusky do zásoby - postup přípravy

Plněné paprikové lusky v rajčatové omáčce jsou velmi oblíbené a lahodné. Pokud byste si je rádi dopřáli i v době mimo sezónu paprik, snadno si uchovejte úrodu tak, abyste ji mohli kdykoliv použít.

Ingredience pro:
1 porce

Budete potřebovat

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Paprikové lusky očistěte

Tato metoda je vlastně úplně jednoduchá. Vyžaduje pouhých pár minut času a na celou zimu budete mít vystaráno.

Papriky nerozkrajujte. Uchopte je za stopku a jemně s ní otočte. Měla by povolit a uvolnit se z dužniny. Pak ji jednoduše vytáhněte ven a jemně vyklepejte zbylá semínka uchycená v dutině. Jemná dužnatá uchycení semen můžete opatrně vytahat prsty.

2. KROK

Vytřete papriky solí

Do každé očištěné papriky nasypejte jednu čajovou lžičku soli, kterou s pomocí prstů vetřete do celé plochy vnitřní části dužniny. Takto zpracované papriky vyrovnejte nastojato do mísy a nechte je tak 1 až 2 hodiny stát. Během této doby dužnina změkne a pustí šťávu. Poté je důkladně propláchněte studenou vodou.

3. KROK

Povařte je v kyselině

Na sporáku přiveďte k varu hrnec s vodou. Jakmile začne bublat, přidejte do ní kyselinu citrónovou a vypněte oheň. Do této vody naložte připravené papriky, všechny je úplně ponořte a nechte je stát 5 minut. Poté je slijte a vložte je na pár minut do misky s ledovou vodou a třeba i několika kostkami ledu. Díky tomu si papriky zachovají krásně syté barvy.

4. KROK

Zamrazte je

Teď už zbývá papriky nechat důkladně vykapat a trochu oschnout. Slijte je přes cedník a vyrovnejte je dovnitř otvorem směrem dolů. Nechte je tak třeba 5 až 10 minut, aby zevnitř stačila vytéct veškerá voda a během mrazení se nezměnila v krystalky ledu. Pak už jen papriky po několika kusech vyrovnejte do plastových sáčků a uložte je do mrazáku. Následně už je jen v případě potřeby stačí obyčejně rozmrazit, naplnit a upravit, jak je máte rádi.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů