Jak vařit fazole a recept na chilli con carne - postup přípravy
Fazole jsou jednou ze základních potravin, které by měl mít každý doma. Luštěniny jsou obecně zdraví prospěšné, protože obsahují hodně vlákniny a jsou skvělým zdrojem bílkovin. Zároveň v nich najdeme antioxidanty a minerály (zinek, draslík, fosfor). Jsou vhodné pro diabetiky a jsou skvělou přílohou pro masa, hodí se do polévek a různých omáček.
Na chilli con carne:
Faktem je, že luštěniny obsahují hodně škrobu. Když vaříte omáčku s fazolemi a potřebujete ji zahustit, fazole vám k tomu dopomohou. Je to mnohem lepší, než přidávat mouku.
Jak vařit fazole tak, aby nenadýmaly
Za nadýmáním po fazolích můžou oligosacharidy. Jejich obsah jde ale výrazně snížit správnou tepelnou úpravou, která snižuje nadýmání.
Ke snížení nadýmavosti fazolí pomohou také bylinky a koření, například bobkový list, majoránka nebo kmín. Zlepší nejen stravitelnost fazolí, ale také podtrhnou jejich chuť.
Nejdříve si fazole namočte přes noc. Měli by se namáčet nejméně 8 hodin. Mezi namáčením ale měňte vodu za novou, aby se z nich uvolnily oligosacharidy. Čím častěji tak vodu během namáčení fazolí vyměníte, tím lépe.
Namočené fazole si slijte, propláchněte a dejte vařit. Průměrná doba vaření je 60 minut.
Chilli con carne
Osmažte si cibulku do zlatova. Zasypte ji červenou a uzenou paprikou, smažte spolu zhruba 2 minuty, ale ne déle, aby paprika nezhořkla. Přidejte k tomu mleté maso a vše spolu smažte, dokud maso není hnědé (usmažené).
Do směsi přidejte pasírovaná rajčata, nakrájenou papriku na kostky a uvařené červené fazole. Přisypte majoránku a prolisovaný česnek společně s kmínem. Nechte probublávat 20 minut.
Hotová omáčka se nejlépe hodí k čerstvému chlebu. K zlepšení a zjemnění chuti přidejte kousek čokolády a čili. Vaše chuťové buňky si toto jídlo zamilují.