Japonská nadýchaná omeleta - postup přípravy
Připravte si tak trochu jinou, ale stále klasickou snídani. I obyčejné omelety mohou vypadat diametrálně odlišně. Geniální kuchaři z Dálného Východu stále ukazují, jak neprobádané jsou vody kuchyňských surovin a jejich vlastností. S trochou snahy a kreativity je možné vytvořit dokonalá umělecká díla na talíři. Zkuste si jedno z nich doma připravit také. Potřebujete jen vajíčka a pánev.
Ingredience
Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky a žloutky do dvou různých misek. Ke žloutkům přidejte čtvrt lžičky soli a metličkou je vyšlehejte dohladka. Samostatné bílky šlehejte metličkou do jemné pěny, přisypejte k ní jednu lžičku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte jemnou, ale pevnou pěnu, která zanechává měkké špičky po vytažení metly. Ušlehané bílky jemně promíchejte s osolenými žloutky.
Na plotně zahřejte pánev s trochou másla, vaječnou hmotu na ni rozetřete do rovnoměrné vrstvy, přiklopte pokličkou a nechte ji na mírném ohni opéct z jedné strany dozlatova.
Poté obracečkou omeletu opatrně přehněte napůl. Jemně přitlačujte vršek omelety směrem dolů a přizvedávejte ji v místě přehybu ode dna, aby se nadýchaná vrstva snížila a omeleta se uzavřela.
Pokračujte ve smažení tak dlouho, dokud se omeleta zcela neuzavře. Tomu pomozte tak, že okraje přitlačíte k sobě lžící, stěrkou či jiným nástrojem.