Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křupavé sýrové twistery

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Křupavé sýrové twistery - postup přípravy

Taková křupavá slaná chuťovka se vždy hodí, pokud chystáte posezení s rodinou nebo přáteli, které jste dlouho neviděli. Sýrové twistery s petrželkou ocení hosté nejen k vínu, ale třeba i k dobře vyhlazenému pivu.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do velké mísy si nejprve vlijte vlažné mléko a v něm rozmíchejte sušené droždí. Směs přikryjte utěrkou a nechte stát při pokojové teplotě čtvrt hodiny. Poté přidejte k surovinám rozpuštěné a zchladlé máslo, jedno vejce, sůl, prosátou hladkou mouku a rukama vypracujte vláčné homogenní těsto.




To ještě zakápněte trochou olivového oleje, prohněťte a nechte kynout v míse přikryté utěrkou asi hodinu na teplém místě.

Tvoření sýrových twisterů s petrželkou a jejich pečení v troubě

Až bude těsto řádně vykynuté, vyjměte jej na pracovní plochu, zakápněte opět olivovým olejem a rozdělte nožem na čtyři stejně velké kusy. Každý z nich vyválejte na obdélníkový plát. Dva z nich potřete změklým máslem, posypte nahrubo strouhaným tvrdým sýrem, nasekanou čerstvou petrželkou a přikryjte druhými pláty.

Okraje dobře utěsněte prsty a převálejte těsto válečkem. Nyní plát pokrájejte rádlem na pruhy stejně široké (vytvořte sudý počet). Jeden z nich vždy pomažte máslem a překryjte druhým. Twistery tedy tvořte z dvou pruhů na sobě položených. Pomoci si můžete při stáčení těsta i špejlí. Polotovary pečte při teplotě 180 °C asi 25 minut dozlatova.

Servírování sýrových twisterů s petrželkou

Upečené sýrové twistery s petrželkou nechte zchladnout a poté podávejte třeba s kečupem. Dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů