Japonský piškotový dort - postup přípravy
Tento recept je mezi nadšenými domácímu cukráři a pekaři velice oblíbený. Piškotové těsto zhotovené na japonský způsob chutná jinak než to klasické. Je daleko jemnější, vláčnější a nadýchanější.
Ingredience
Slunečnicový olej si v malém rendlíku zahřejte tak, aby byl horký, pak jej přelijte do větší mísy. K teplému oleji prosejte přes jemné sítko polohrubou mouku a smíchejte dohromady pomocí vařečky nebo metličky.
Následuje vlažné mléko, které do směsi také zakomponujte. Do těsta je potřeba posléze zamíchat i pět vaječných žloutků a jedno celé vejce (musí být studené).
Propojte všechny ingredience a vytvořte hladké těsto bez hrudek. V jiné míse si rozšlehejte vaječné bílky do tuhého sněhu. Zapracujte i citronovou šťávu, cukr a špetku soli. Mixujte hmotu asi pět minut.
Do těsta ze žloutků postupně po lžíci přidávejte sníh z bílků a zapracujte jemnými pohyby prostřednictvím špachtle. K ruce si poté vezměte plech o rozměrech asi 10 x 20 centimetrů. Vystelte jej pečícím papírem a vlijte na jeho dno připravené těsto na japonský piškot. Rovnoměrně rozprostřete. Než těsto vložíte do trouby, napusťte si do většího plechu vodu a do něj pak pekáček s těstem vložte.
Takto dejte péct na 20 minut při 170 stupních Celsia. Po dvaceti minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte dalších 50 minut. Až uplyne tato doba, vypněte troubu a nechte ještě piškot dojít, neotevírejte dvířka.
Hotový japonský piškot nechte vychladnout a podávejte buď s oblíbeným šálkem kávy, kakaa, nebo čaje. Hodit se k němu bude jak čerstvě vyšlehaná šlehačka, tak i ovoce, jako jsou třeba jahody, borůvky, nebo banán.
Pakliže zatoužíte po vylepšení výsledného japonského dortu, můžete jej polít čokoládovou polevou, nebo potírat ovocnou marmeládou, džemem, nebo sladkým tvarohem. Přejeme dobrou chuť!