Játra pečená ve sklenici s bramborovými kuličkami - postup přípravy
Játra můžete neobvyklým způsobem zapéci ve sklenici s jablky a cibulí. Jako přílohu si k nim udělejte bramborové kuličky vařené v sójové a mírně pálivé omáčce.
Na maso
Na kuličky
Do mísy dejte očištěná kuřecí játra. Přidejte sůl, pepř, sušený česnek a italské bylinky a vše pečlivě promíchejte. Vedle si nakrájejte cibule na půlkolečka. Jablka rozpulte, zbavte je jádřince a nakrájejte na tenké plátky.
Na dno sklenice, na uvedené množství by měly stačit zhruba tři, dejte trochu cibule a jablek, pak vrstvu jater, opět cibuli a jablka, pak játra a vršek přikryjte jablky. Navrch dejte lžičku másla a přikryjte alobalem. Dejte sklenice v menším pekáčku do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte 30 minut.
Brambory nakrájejte na větší kusy a dejte vařit v osolené vodě. Sesbírejte pěnu, která se vytvoří. Když jsou brambory měkké, slijte vodu a v míse je rozšťouchejte. Když budou vychladlé natolik, aby se daly držet v ruce, přidejte k nim 4 lžíce kukuřičného škrobu. Zpracujte je do hladké hmoty, ze které pak vytvarujte menší kuličky. Hrdlem láhve na jejich vrcholu můžete vytvořit dekorativní kroužek.
Česnek nakrájejte na plátky a cibuli na půlkolečka. Na pánvi rozehřejte olivový olej s máslem. Přidejte k němu jablečný ocet, sójovou omáčku, cibuli, česnek a chilli vločky. Poté do vařící se směsi vložte bramborové kuličky, jejichž vršek polijte trochou šťávy z pánve. Po 5 minutách kuličky otočte a vařte dalších pět minut. Poté můžete servírovat maso ze sklenice spolu s kuličkami.