Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Játrové a bramborové karbanátky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Játrové a bramborové karbanátky - postup přípravy

Máte rádi játra? Pokud ano, určitě se zamilujete do našeho dnešního receptu na játrové karbanátky, které jsou ale tak trochu jiné. K jejich přípravě se totiž používá také bramborové těsto, které tomuto jídlu dodá úplně nový rozměr. Játrové karbanátky jsou velmi chutné a voňavé, hodí se k většině vašich oblíbených příloh i k čerstvé či grilované zelenině. Kromě toho se navíc jedná o pokrm velmi levný, jehož příprava vás nebude stát téměř nic. A samozřejmě, jak je zvykem u všech našich receptů, i tenhle je samozřejmě velmi snadný.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory dobře očistěte, oškrábejte a dejte vařit do hrnce ponořené v lehce osolené vodě. Když jsou měkké, vodu z nich slijte, nechte je trochu zchladnout a nastrouhejte je na hrubém struhadle.




Oloupejte cibuli, omyjte ji a nakrájejte na větší kostičky. Oloupejte i stroužky česneku.

Játra dobře omyjte a osušte je papírovou utěrkou. Nakrájejte je na větší kostky a pak je spolu s cibulí a česnekem rozemelte v mlýnku na maso. Takto připravenou játrovou hmotu vložte do misky s nastrouhanými bramborami.

Přidejte k nim strouhanku, rozklepněte jedno vajíčko a dochuťte solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte, abyste získali jednolité těsto. Pokud je směs příliš tekutá, přisypejte ještě trochu mouky. Těsto musí mít takovou konzistenci, aby bylo možné z ní tvarovat soudržné placky.


Připravte si talíř, na který nasypejte pět až šest lžic hladké mouky. Z játrového těsta tvarujte menší kulaté bochánky, které rozplácněte a obalte je v hladké mouce.

Na pánev nalijte trochu rostlinného oleje a dejte na kamna rozehřát. Na olej pak smažte připravené bochánky asi 1 minutu zprudka z obou stran, pak stáhněte teplotu a zvolna smažte pod pokličkou dalších 7 až 9 minut, aby se krásně propekly i zevnitř.

Usmažené játrové bramboráčky vyjměte z pánve a rozložte je na talíř vyložený vrstvou papírových utěrek či ubrousků, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Podávejte vyrovnané na talíři s kopečkem smetany a s čerstvou nebo grilovanou zeleninou, případně s bramborovou kaší či vařeným nebo opečeným bramborem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů