Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Je bezpečné konzumovat naklíčené brambory?

Je bezpečné konzumovat naklíčené brambory? - postup přípravy

Určitě se vám to už v životě stalo několikrát – v obchodě brambory vypadají tak, jak mají, ale druhý den se na nich objeví klíčky. Co s nimi? Máme snad všechny draze nakoupené hlízy vyhodit a ani se na ně nepodívat? Anebo je uvařit jako obvykle? Neublížíme si tím? Na všechny tyto otázky vám níže přinášíme odpověď.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Proč brambory vyklíčily

K výše popsané situaci dochází zejména během podzimu a zimy, kdy se sklizeň sice skladuje tak, jak má, tedy při teplotě kolem 4 °C, při prodeji se však z chladíren dostanou na běžnou pokojovou teplotu okolo 22 °C. Shodou okolností je to právě tato teplota, která hlízy probudí ze zimního spánku a ohlašuje jim příchod jara a období klíčení. K tomu přičtěte pobyt v kuchyni při stejné teplotě ještě další den či dva a je vymalováno. Tedy naklíčeno.

2. KROK

Kdy je nevyhazovat

I když se říká, že naklíčené brambory jsou jedovaté, není to tak docela pravda. Oproti těm nenaklíčeným mají sice vyšší podíl škrobu a nižší obsah látek, které brambora potřebuje ke klíčení, to však není nic, co by bránilo jejich konzumaci.

Co se týče obsahu toxinu solaninu, ve zralých a nenaklíčených bramborách ho najdete asi 0,002 až 0,01 % jejich hmotnosti. Toto množství je pro lidi i zvířata zcela bezpečné. Po naklíčení může vystoupat obsah této látky na 0,06 % hmotnosti, což je sice znatelně více, stále to však není vysoké množství.

Kromě toho se všechen solanin soustředí téměř výhradně v oblastech zelených a pod slupkou. Proto odstraňte klíčky, odřízněte zelené části a pečlivě slupku oloupejte. Následně hlízy povařte v dostatečně velkém množství vody, do níž se zbytky solaninu vyplaví.

3. KROK

A kdy je vyhodit

Výše popsaný postup je použitelný u hlíz, u nichž se objeví jen malé zelené ložisko v oblasti klíčku, avšak které jinak zůstanou svou strukturou i barvou beze změny. Jestliže ale brambor zezelená celý, anebo jaksi vyschne a změkne, bez milosti jej vyhoďte a poohlédněte se po novém.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů