Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně vařit párky, aby nepopraskaly

Jak správně vařit párky, aby nepopraskaly - postup přípravy

I když párky nejsou zrovna výkřikem kulinářského umění, pravdou je, že často zachrání situaci při velkém hladu a nedostatku surovin či času na vaření. Pokud jste ale zvyklí párky jen tak hodit do mikrovlnné trouby, možná se tím připravujete o velkou část jejich chuti a navíc tak snadno prasknou.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Bez popraskání a s chutí

Párek ke snídani či k večeři může být mimořádně chutným produktem, pakliže si vybereme kvalitní druh a správně je připravíme. Problém přitom nenastává jen při vaření párků v mikrovlnné troubě, ale i při klasickém vaření ve vodě. I tady obvykle 90 procent lidí dělá chybu.

Jestliže jste zvyklí vložit párky do hrnce, zalít je studenou vodou a nechat je dlouho bublat, pak se nejenom připravujete o výraznou chuť párků, ale můžete si způsobit i zdravotní problémy, obzvlášť pokud takto připravené uzeniny konzumujete často, či dokonce denně. Zásadní veličinou při vaření párků je rychlost. Jen tak střívko nepopraská, párek bude chutný a zdravotně nezávadný.

2. KROK

Jak vařit párky

1. Před vařením párky vyndejte z lednice a nechte je zteplat na pokojovou teplotu. Díky tomu při styku s horkou vodou ihned nepopraskají.

2. Pokud máte párky, které jsou namísto přírodního střívka v tom igelitovém, sundejte jej už před jejich uvařením. Tehdy se loupají nejsnáze a navíc jejich přítomnost může působit další popraskání párku.

3. Do kastrůlku nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile začne vřít a divoce bublat, vložte párky a nechte je vařit jen tak dlouho, aby byly na dotek dostatečně teplé.

4. Důležité je nenechat párky vařit příliš dlouho. Malým párkům stačí pouhé 3 minuty, větší kusy nechte v hrnci o 2 minuty déle.

Pokud by se párky vařily příliš dlouho, nejenže by popraskaly a veškerá jejich chuť by se přenesla do vody, v níž je vaříme, navíc se mohou vlivem vysoké teploty konzervační soli obsažené v uzeninách začít rozkládat na zdraví škodlivé sloučeniny. A to je lepší neriskovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů