Ječné kynuté lívance s ovesnými vločkami a mákem - postup přípravy
Lívance jsou oblíbenou pochutinou dětí i dospělých už dlouhou řadu let, i když neplatí zrovna za zdravé jídlo. Vyzkoušejte vyváženější variantu z ječné mouky a ovesných vloček podle receptu od paní Marie Audrllické.
Ingredience
Ovesné vločky smíchejte s ječnou moukou, přidejte půl lžičky soli a jednu polévkovou lžíci cukru a všechny suché přísady dobře promíchejte. V hrnku vlažné vody rozpusťte rozdrobenou kostku droždí a zalijte jím směs suchých přísad. Promíchejte a nechte stát asi 30 minut, dokud vločky nenabobtnají. Poté dolijte vlažné mléko a promíchejte. Mléka by mělo být tolik, aby vzniklo polotekuté těsto. To pak nechte v teple kynout zakryté fólií nebo čistou utěrkou alespoň 1 hodinu, nebo i déle.
Lívanečník vymažte olejem a rozehřejte na sporáku. Ztlumte žár na střední úroveň a vlijte těsto do tří otvorů ze čtyř. Jakmile se lívance zatáhnou, otočte je tak, že do volného kroužku v lívanečníku otočte jeden lívanec, uvolněný důlek vytřete novým olejem, překlopte do něj další lívanec a stejně tak i do třetice. Po dosmažení nalijte novou várku lívanců a pokračujte, dokud nebudou všechny hotové.
Osmažené lívance nechte okapat na talíři s papírovými utěrkami od přebytečného oleje. V misce či v talíři smíchejte mletý mák s moučkovým cukrem a každý lívanec v této směsi obalte a podávejte. Namísto máku můžete použít džem, povidla, mleté oříšky, hrubozrnný krystalový cukr, citronovou šťávu atd.