Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný nepečený smetanový dort se sušenkovým korpusem

4,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Jemný nepečený smetanový dort se sušenkovým korpusem - postup přípravy

Lahodný a jemný dort ze zakysané smetany je skvělý dezert, který potěší jen tak na chuť, ale parádu udělá i u slavnostnější tabule. Základní recept pak můžete podle chuti doplnit i bobulovým ovocem, jako jsou jahody, maliny či borůvky.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si středně velký kastrůlek. Nasypejte do něj 150 gramů krystalového cukru a asi 2,5 lžíce hladké mouky. Nasucho obě přísady dobře promíchejte. Vyklepněte k nim dvě vajíčka a metličkou je zapracujte do sypké směsi. Do výsledné hmoty přidejte zakysanou smetanu a stěrkou ji vmíchejte do směsi. Postavte kastrůlek na kamna a za stálého míchání na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Když krém získal konzistenci pudinku, vložte ho do ledové vodní lázně a míchejte, dokud nezchladne na pokojovou teplotu. Hladinu pak zakryjte přilnavou fólií a nechte vychladit v lednici.

2. KROK

Do misky mixéru nalámejte kakaové sušenky a rozmixujte je na jemnou drť. Přesypejte ji do mísy, přilijte k ní rozpuštěné máslo a smíchejte do lepkavé, drobivé hmoty. Vezměte kus do hrsti a stiskněte ji dohromady. Pokud se okraj odlomí a odpadne, přidejte do těsta lžíci mléka, promíchejte a test opakujte i s případným přidáváním mléka, je-li třeba. Když je hmota dostatečně pevná, odeberte z ní asi jednu třetinu stranou a zbytek upěchujte do kroužku z dortové formy.

3. KROK

Do kastrůlku vložte 100 gramů změklého másla, přidejte 2 lžičky vanilkového cukru a elektrickým šlehačem vyšlehejte do nadýchaného krému. Vyšlehejte i vychlazený pudinkový krém, který pak ve dvou fázích vmíchejte do máslové hmoty, přičemž pokaždé jej důkladně zašlehejte.

4. KROK

Krém vyrovnejte do formy se sušenkovým korpusem tak, abyste po okrajích nechali půl centimetru volného místa a vše zasypejte odloženou částí sušenkové drti. Hotový dort nechte vychladit a ztuhnout a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů