Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchá a snadno připravitelná domácí šunka z trouby

Jednoduchá a snadno připravitelná domácí šunka z trouby - postup přípravy

Na výrobu toho jedinečného masa nepotřebujete nic jiného, než vepřové maso a směs koření. Výsledná chuť vás mile překvapí a uchvátí vaše chuťové pohárky.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Drobná poznámka na začátek. Pokud neseženete dusitanovou sůl, můžete ji nahradit stejným množstvím hrubé soli. Přípravu tohoto pokrmu začněte tím, že omyjete a osušíte kus masa papírovými utěrkami. Hrubou sůl zapracujte s dusitanovou solí (nebo další hrubou solí) a vzniklou směsí maso z obou stran velmi dobře potřete.

2. KROK

Sůl je velmi důležitá, protože se jedná o hlavní surovinu, kterou maso potřebujete k dokonalému dochucení. Proto musí být skutečně všude, aby bylo maso správně dochucené. Poté špalek masa zabalte do několika vrstev potravinářské fólie a dejte na týden do lednice. Maso se v soli bude marinovat a budete s ním moci potom mnohem snáze pracovat. Recept sice zabere celý týden, ale výsledek bude stát za to.

3. KROK

Před přípravou masa si připravte směs koření. Bobkový list, zrnka černého pepře a nové koření rozdrťte v hmoždíři. Poté přidejte oregano, koriandr, muškátový oříšek, granulovaný česnek a vše důkladně promíchejte, aby se chutě dokonale spojily. Směs koření přendejte do vhodné nádoby, se kterou se vám bude snadno manipulovat.

4. KROK

Vyjměte maso z lednice a odstraňte potravinářskou fólii. Směs koření rozdělte napůl a vetřete ji do masa z obou stran.

5. KROK

Vložte maso do zapékací mísy a takto ho vložte do studené trouby. Nastavte ji na 70 stupňů. Po hodině zvyšte na 80 stupňů. Další 2 hodiny neotvírejte dvířka trouby. Poté zkontrolujte teplotu masa. Nesmí přesáhnout 74 stupňů. Pokračujte další hodinu a půl.

6. KROK

Vyndejte maso z trouby, zakryjte potravinářskou fólií a ihned vložte do lednice. Poté osušte maso papírovými utěrkami a můžete nakrájet na plátky a vychutnat si domácí šunku!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů