Jednoduchá vánočka z kynutého těsta - postup přípravy
Jednoduchá vánočka je skvělým způsobem, jak si vychutnat tradiční vánoční pochoutku bez složité přípravy. Provoňte svůj domov pečivem s jemnou chutí.
Těsto
Na potření
Do 200 ml vody vmíchejte čerstvé droždí. Jakmile se rozpustí, přidejte do směsi 300 g mouky. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout 2–2,5 hodiny.
Poznámka: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte.
V jiné misce smíchejte 50 ml vody se solí, kterou vlijte k těstu, přidejte cukr a změklé máslo. Ingredience zamíchejte a do těsta zapracujte dalších 200 g mouky. Do vzniklého těsta zapracujte lžíci vody a poté ho hněťte 7–10 minut.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete vytvořit až 800 g těsta.
Následně těsto vložte do mísy, vymazané trochou oleje, kterým ho potřete i po povrchu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout dalších 40 minut.
Těsto prohněťte a znovu ho přikryjte fólií, kde ho nechte kynout ještě 30–40 minut. Nyní ho rozdělte na 4 stejně velké části, z kterých vytvořte válečky, které nechte kynout 5–7 minut, pod fólií.
Z válečků vytvořte dlouhé pruhy těsta, z nichž každé dva zamotejte do sebe.
Poznámka: Při motání vánočky se inspirujte postupem níže ve videu.
Vánočky položte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.
Tip: Zda jsou vánočky upečené, zjistíte tak, že do nich píchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. Pokud by se na ní trocha těsta zachytila, ještě chvíli pečte.
Jednoduché vánočky přendejte na chladící mřížku, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je volně vychladnout.
Tip: Vánočku servírujte s máslem, Nutellou nebo jinou oblíbenou pomazánkou.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Выпечка и кулинария.