Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchá vánočka z kynutého těsta

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jednoduchá vánočka z kynutého těsta - postup přípravy

Jednoduchá vánočka je skvělým způsobem, jak si vychutnat tradiční vánoční pochoutku bez složité přípravy. Provoňte svůj domov pečivem s jemnou chutí.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do 200 ml vody vmíchejte čerstvé droždí. Jakmile se rozpustí, přidejte do směsi 300 g mouky. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho kynout 2–2,5 hodiny.

Poznámka: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, mouku, před použitím, prosejte.

2. KROK

V jiné misce smíchejte 50 ml vody se solí, kterou vlijte k těstu, přidejte cukr a změklé máslo. Ingredience zamíchejte a do těsta zapracujte dalších 200 g mouky. Do vzniklého těsta zapracujte lžíci vody a poté ho hněťte 7–10 minut. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete vytvořit až 800 g těsta.

3. KROK

Následně těsto vložte do mísy, vymazané trochou oleje, kterým ho potřete i po povrchu, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout dalších 40 minut.

4. KROK

Těsto prohněťte a znovu ho přikryjte fólií, kde ho nechte kynout ještě 30–40 minut. Nyní ho rozdělte na 4 stejně velké části, z kterých vytvořte válečky, které nechte kynout 5–7 minut, pod fólií. 

5. KROK

Z válečků vytvořte dlouhé pruhy těsta, z nichž každé dva zamotejte do sebe. 

Poznámka: Při motání vánočky se inspirujte postupem níže ve videu.

6. KROK

Vánočky položte na plech, vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.

Tip: Zda jsou vánočky upečené, zjistíte tak, že do nich píchnete špejli. Pokud ji vyndáte čistou, máte hotovo. Pokud by se na ní trocha těsta zachytila, ještě chvíli pečte. 

7. KROK

Jednoduché vánočky přendejte na chladící mřížku, přikryjte je čistou utěrkou a nechte je volně vychladnout. 

Tip: Vánočku servírujte s máslem, Nutellou nebo jinou oblíbenou pomazánkou. 

8. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů