Jednoduché nadýchané kynuté placky plněné restovaným zelím - postup přípravy
Zajímavé pečivo, aby člověk pohledal. Nejlepší je nespoléhat na obchody a upéct si ho sami doma. Nechte se inspirovat receptem na kynuté zelné placky, které jsou zábavné na přípravu a velmi zajímavé a chutné. Určitě si je zamilujete a budete litovat, že jste na ně nepřišli dřív.
Ingredience
Do hluboké mísy rozdrobte droždí, zasypejte ho jednou čajovou lžičkou cukru a pěti lžičkami mouky a vše zalijte teplou vodou. Dejte pozor, aby nebyla příliš horká, při teplotě nad 40 °C kvasinky umírají a těsto by nevykynulo. Směs dobře promíchejte, zakryjte misku kouskem fólie a nechte 15 minut na teplém místě stát, aby se droždí aktivovalo. To poznáte podle bublinek, které se začnou tvořit na povrchu směsi.
Během čekání na kvásek přesuňte svou pozornost k zelí. Pokud máte kysané, dejte ho do cedníku, propláchněte ho vodou, abyste se zbavili kyselého nálevu, a poté zelí nechte dobře okapat a trochu ho vyždímejte. Jestliže používáte zelí čerstvé, nakrouhejte ho na jemné nudličky. Na kamnech rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a nechte na ní zelí restovat, dokud nezezlátne a trochu nezměkne.
Když je zelí hotové, vraťte se zpátky k těstu. Odkryjte misku s aktivovaným kváskem, přidejte sůl a znovu dobře promíchejte. Nyní v několika fázích do kvásku prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a míchejte, dokud těsto nezačne klást svou hustotou odpor. Pak vařečku vyměňte za své ruce a těsto hněťte, a přitom přidávejte zbylé množství mouky. Výsledkem by mělo být hladké, vláčné a nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš lepkavé, přidejte ještě trochu mouky. Její přesné množství závisí na její kvalitě.
Získané těsto potřete trochou oleje a potřete jím i stěny mísy, kterou zakryjte fólií a nechte těsto na teplém místě 20 minut kynout. Poté ho vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte těsto na 4 díly a z každé zformujte kouli. Tři koule zakryjte fólií nebo utěrkou, aby nevysychaly a ze čtvrté vyválejte tenký obdélníkový plát. Rovnoměrně na něj rozmístěte čtvrtinu restovaného zelí a stočte těsto jako roládu, kterou zamotejte do šneku. Stejně zpracujte i zbytek těsta a náplně.
Šneky přeneste na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte 10 minut odstát. Mezitím zapněte troubu, aby se rozehřála na 220 °C. Po 10 minutách rukou každý šnek zploštěte a vytáhněte do tvaru celkem tenké placky a povrch rovnoměrně propíchejte vidličkou, aby měla při pečení kudy odcházet pára. Vložte plech do trouby a nechte placky péct 20 až 25 minut dozlatova.