Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý domácí chléb

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jednoduchý domácí chléb - postup přípravy

Od doby, co klasické pečivo v obchodech nestojí za nic, se mnoho lidí rozhodlo, že si bude pečivo péct doma. A překvapivě se nejedná o nic složitého. Jak v případě klasického pečiva, tak i v případě chleba. Pokud s ním chcete začít a hledáte jednoduchou variantu, zkuste náš recept. Až chléb vyzkoušíte, můžete si být jisti, že v obchodech ho už nekoupíte. Jak proto, že domácí je chutnější, tak proto, že je i jednoduchý.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Jako první je třeba připravit základ těsta. V dostatečně hluboké misce si proto smíchejte vodu, která by měla být vlažná, s rozdrobeným droždím a cukrem. Lehce promíchejte a potom můžete přidávat všechny ostatní suroviny, kromě mouky. Základní směs míchejte do hladka, abyste měli jistotu, že všechny suroviny jsou rozpuštěné a vzájemně propojené.




Druhou fází už je samotná příprava těsta na chleba. Do směsi proto postupně přisypává prosátá mouka a těsto se průběžně zpracovává. Jde o celkem náročnou činnost a tak je na místě použít kuchyňského robota. Jakmile je mouka základem těsta, to by mělo mít optimální vláčnou, pružnou a zároveň pevnější konzistenci.


Takto nachystané těsto nechte hodinu na teplém místě odpočívat. Vykyne a zdvojnásobí svůj objem. Následně se těsto vloží do formy, která by měla být lehce vymazaná máslem. To nejenom eliminuje připékání, ale také se podepíše na lepší chuti kůrky.

Ve formě už těsto vložíte do trouby, která by měla být předehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte váš domácí chléb asi 35 – 40 minut. Díky tomu získá nejenom dokonalou křupavou kůrku, ale uvnitř bude také dokonale měkký vláčný. Po vyndání z trouby nechte chladnout a potom můžete zakrojit a ochutnat. Klidně jenom samotný, protože i takto bude toto pečivo chutnat dokonale.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů