Jednoduchý domácí chléb jako z pekárny - postup přípravy
Pokud byste si chtěli upéct vlastní domácí chleba, představujeme vám jednoduchý recept na křupavý chléb, který zhotovíte během několika minut. Do těsta navíc nebudete potřebovat ani mléko.
Ingredience
Vezměte větší mísu a nalijte do ní 400 ml teplé vody. Neměla by být horká, spíše vlažnější. Přidejte cukr a sáček sušeného droždí. Dobře promíchejte a přidejte čtyři lžíce olivového oleje. Ještě jednou promíchejte, aby se ingredience dobře spojily. Není třeba čekat, než vzejde kvásek, můžete rovnou pokračovat dalším krokem.
Přisypte všechnu mouku a sůl. Čistýma rukama těsto dobře prohněťte. Ze začátku bude směs hodně lepit, ale během chvíle se z něj stane poměrně hladká koule, která se příliš nepřichytává ke stěnám mísy. Těsto poté vyklopte na lehce pomoučený vál. Znovu vše rukama hněťte, dokud nebude těsto hezky vypracované a dokud se nepřestane úplně lepit na ruce i na vál.
Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části. Z každé z nich vyválejte placku, kterou následně srolujete do rolády. Tento postup několikrát opakujte z různých směrů. Po posledním rolování utvořte z těsta malý, podlouhlý úhledný bochánek, na kterém by neměly být vidět žádné praskliny nebo bublinky. Těsto vložte na plech vyložený pečicím papírem a posypaný moukou, případně ho ještě na plechu upravte.
Bochník na plechu přikryjte čistou utěrkou a počkejte asi 30–40 minut, než těsto vykyne. Před samotným pečením potřete těsto ze všech stran vodou, aby chléb zůstal vláčný. Nakonec chleba posypte moukou a vršek nařízněte ostrým nožem. Vnitřek trouby pokropte vodou v rozprašovači a poté do ní vložte připravené těsto. Pečte 25 minut při teplotě 200 °C. V místě, kde jste provedli řez, bochník praskne a vytvoří krásnou křupavou kůrku.