Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální slané těsto bez vajec a mléka

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut

Univerzální slané těsto bez vajec a mléka - postup přípravy

Dobré, nadýchané, vláčné těsto je základem každého pečiva. A to nejlepší může být připraveno dokonce bez vajec i mléka. Naučte se recept na univerzální slané těsto, se kterým zaboduje každá hospodyně.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Kvásek je základ. Na jeho přípravu se smíchá nadrobené čerstvé droždí se lžící cukru. Míchá se, dokud droždí nezkapalní. Přidá se 100 g mouky a vlažná voda a promíchá se. Přikryje se utěrkou a nechá se 15 minut na teplém místě, než kvásek vzejde.

2. KROK

K hotovému kvásku se mohou přidat všechny zbývající ingredience, které jsou k přípravě těsta potřeba. Jako první se přilije a vmíchá olej se solí. Vše se promíchá a může přijít na řadu to hlavní – mouka. Ta by měla být prosátá a měla by se přisypávat, pokud možno postupně, za stálého hnětení těsta.

3. KROK

Ideální konzistence je taková, že je měkké, pružné, výrazně hutné, ale zároveň se moc nelepí. V případě potřeby lze konzistenci modifikovat buď přidáním vody, nebo mouky. Dle toho, zda bude těsto moc tekuté, nebo naopak moc tuhé. Základem je i to, aby dobře drželo tvar a dala se z něho vytvořit pevná koule. V takovém případě je připraveno k poslední fázi.

4. KROK

Když je těsto zpracované a uhnětené, vytvořte z něho kouli, kterou vložte do dostatečně velké mísy vymazané olejem. I tu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Zde bude těsto kynout. Tato fáze by se neměla uspěchat a je třeba počítat s dobou kolem 45 minut. Po uplynutí této doby by mělo mít těsto zhruba dvojnásobný objem. To je známka toho, že je dokonale nakynuté, provzdušněné a v tuto chvíli může být dále zpracováno na přípravu jakéhokoliv slaného pečiva, pizzy nebo langošů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů