Jednoduchý domácí pita chléb - postup přípravy
Pita chléb je chutný druh pečiva z Blízkého východu, který právem zdomácněl i u nás a po celém světě, a není nic snazšího, než ho naplnit masem, zeleninou nebo sýrem a získat tak rychlou a chutnou večeři. Zde je recept na pita placky pečené v troubě, které jsou hotové během 10 minut.
Ingredience
Do mísy nalijte vlažné mléko a vlažnou vodu. Přidejte bílý jogurt, cukr, olej a rozdrobte kostku droždí a vše metličkou promíchejte. Nakonec přisypejte ve dvou fázích hladkou mouku, kterou pokaždé důkladně zapracujte. S prvním dílem mouky přidejte také jednu lžičku soli a vařečkou promíchejte do lepivé konzistence. Přisypejte druhou dávku mouky, vařečku vyměňte za své ruce a hněťte těsto tak dlouho, dokud nezískáte vláčnou a nelepivou konzistenci.
Z těsta zformujte kouli, položte ji do mísy, zakryjte fólií a nechte na teplém místě 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rukama ho ještě trochu propracujte a zformujte ho do dlouhého válce. Ten rozdělte na 12 stejně velkých kousků, z nichž zformujte kuličky.
Berte kuličky těsta jednu po druhé, rozplácněte ji trochu prsty, posypejte moukou a válečkem rozválejte na tenkou kulatou placku o průměru kolem 15 cm. Připravte si 3 plechy na pečení pokryté pečicím papírem a na každý z nich položte 4 placky. Plechy postupně vložte do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C a pečte je 10 minut, během nichž se nafouknou jako balón.
Dopečené pity nechte zchladnout a podávejte s různými druhy náplní, anebo je uskladněte do mrazáku, kde vydrží i velmi dlouho. Pro použití je stačí nechat rozmrazit a mírně rozpéct a budou vždy vynikající.