Jednoduchý ovocný kompot bez zavařování - postup přípravy
K uchování potravin před zkázou na delší dobu lidé odedávna používali konzervaci s pomocí soli nebo cukru, které brání v množení bakterií. Zkuste si naložit ovoce na zimu, aby bylo jako čerstvé, a přitom je vůbec nemusíte vložit do zavařovacího hrnce. Určitě se vám metoda zalíbí.
Kompot z peckovic
Malinový kompot
Kompot z peckovic
Ovoce důkladně umyjte a vypeckujte. Narovnejte ho do zavařovacích sklenic tak, aby leželo velmi těsně na sobě a co nejlépe tak vyplnilo prostor uvnitř sklenice. Ovoce zalijte vroucí vodou, jemně přiklopte víčka a nechte 15 minut stát.
Po 15 minutách slijte vodu z ovoce do pánve a přiveďte ji k varu. Ovoce ve sklenicích zasypejte 1 polévkovou lžící cukru a zalijte je vroucí vodou z pánve tak, aby dosahovala až po okraj. Sklenice zavíčkujte a pevně utáhněte. Otočte sklenice dnem vzhůru, zabalte je do ručníku a nechte zvolna vychladnout.
Malinový kompot
Maliny jsou specifické svou jemnou a křehkou strukturou, proto je budeme nakládat trochu odlišně. Postup je ale právě díky jejich struktuře mnohem snazší.
Zbavte maliny stopek, včetně tuhých středů a v misce je promíchejte s cukrem. Poté jimi naplňte čisté a sterilizované sklenice až po okraj, uzavřete víčkem a skladujte je v lednici. Takto vydrží uložené až 12 měsíců.