Jednoduchý voňavý dortík s čerstvým pomerančem - postup přípravy
Chcete-li si narychlo vyrobit velmi jednoduchý a lahodný dortík pro jakoukoliv příležitost, rozhodně musíte vyzkoušet tento recept. Dortík s čerstvým pomerančem nejen dobře chutná, zároveň také skvěle voní a vypadá. Lze jej připravovat jako větší dort pro více osob nebo samostatné malé dortíky. Recept využívá pomeranče v celku včetně kůry, je proto vhodné pořídit jej v bio kvalitě.
Ingredience pro:
10 porcí
Ingredience
- Pomeranč důkladně omyjte a osušte utěrkou.
- Rozdělte pomeranč na půlky – jednu půlku nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 0,5 cm.
- Vymačkejte do skleničky šťávu z druhé poloviny pomeranče a na talířek nastrouhejte kůru.
- Rozklepněte vejce do větší misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte.
- Do vajec přidejte cukr a míchejte, dokud těsto není zcela hladké (cukr se musí dokonale rozpustit).
- Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu a zamíchejte.
- Poté přidejte olej a opět zamíchejte.
- Mouku prosejte s práškem do pečiva a zapracujte ji do těsta – jeho konzistence by měla být hustá a tekutá.
- Vezměte si dortovou formu nebo zapékací mísu (kulatého tvaru).
- Dno formy vystelte pomerančovými kolečky (kolečka by se měla překrývat, aby se na ně těsto správně vylilo a neposunulo je).
- Vrchní stranu pomeranče pomažte máslem a posypte krupicovým cukrem.
- Na pomeranče vylejte těsto a zahlaďte jeho povrch.
- Formu vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut.
- Po upečení je potřeba dort vyklopit a nechat vychladnout.