Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý voňavý dortík s čerstvým pomerančem

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jednoduchý voňavý dortík s čerstvým pomerančem - postup přípravy

Chcete-li si narychlo vyrobit velmi jednoduchý a lahodný dortík pro jakoukoliv příležitost, rozhodně musíte vyzkoušet tento recept. Dortík s čerstvým pomerančem nejen dobře chutná, zároveň také skvěle voní a vypadá. Lze jej připravovat jako větší dort pro více osob nebo samostatné malé dortíky. Recept využívá pomeranče v celku včetně kůry, je proto vhodné pořídit jej v bio kvalitě.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
  1. Pomeranč důkladně omyjte a osušte utěrkou.
  2. Rozdělte pomeranč na půlky – jednu půlku nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně 0,5 cm.
  3. Vymačkejte do skleničky šťávu z druhé poloviny pomeranče a na talířek nastrouhejte kůru.
  4. Rozklepněte vejce do větší misky, přidejte špetku soli a vyšlehejte.
  5. Do vajec přidejte cukr a míchejte, dokud těsto není zcela hladké (cukr se musí dokonale rozpustit).
  6. Přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu a zamíchejte.
  7. Poté přidejte olej a opět zamíchejte.
  8. Mouku prosejte s práškem do pečiva a zapracujte ji do těsta – jeho konzistence by měla být hustá a tekutá.
  9. Vezměte si dortovou formu nebo zapékací mísu (kulatého tvaru).
  10. Dno formy vystelte pomerančovými kolečky (kolečka by se měla překrývat, aby se na ně těsto správně vylilo a neposunulo je).
  11. Vrchní stranu pomeranče pomažte máslem a posypte krupicovým cukrem.
  12. Na pomeranče vylejte těsto a zahlaďte jeho povrch.
  13. Formu vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut.
  14. Po upečení je potřeba dort vyklopit a nechat vychladnout.



Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů