Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemné a nadýchané domácí koblihy plněné ovocným džemem

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemné a nadýchané domácí koblihy plněné ovocným džemem - postup přípravy

Klasické koblihy ani po desítkách letech neztrácení nic ze své popularity, a i teď patří k nejžhavějšímu zboží v každé pekárně, která zásobuje svačinami a snídaněmi všechen pracující lid. Pokud máte pár minut volného času navíc, usmažte si koblihy své vlastní. Uvidíte, že nejsou vůbec složité, a přitom si je můžete naplnit tím, co máte zrovna nejraději. Představíme vám recept krok za krokem na koblihy s džemem, nicméně ten můžete libovolně nahradit třeba vanilkovým pudinkem.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké misky nalijte trochu teplého (ale ne horkého!) mléka, rozdrobte do něho droždí, přidejte jednu lžičku cukru a jednu až dvě lžičky mouky. Promíchejte a nechte kvasinky probudit k životu. To poznáte podle bublinek a pěny, která se začne tvořit na povrchu směsi. Bude to trvat asi 10 až 15 minut pobytu na teplém místě. Do mísy s aktivovaným kváskem pak prosejte mouku, přidejte vaječné žloutky, špetku soli, zbylý cukr a také vanilkový cukr, citronovou kůru a rumovou esenci. Všechny ingredience promíchejte a uhněťte vláčné, nelepivé těsto. V průběhu hnětení přidávejte po troškách rozpuštěné (ale opět ne horké!) máslo a také mléko.

2. KROK

Jakmile těsto získá nelepivou konzistenci, vyklopte ho na pracovní plochu, kterou předem trochu posypte a potřete hladkou moukou, a ručně ho ještě pár minut hněťte, aby zvláčnělo. Vytvarujte z něho kouli, vložte ji zpátky do mísy, zakryjte mísu čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout.

3. KROK

Po vykynutí vyžeňte z těsta vzduch, vyhoďte ho zpátky na stůl a znovu ho propracujte. Pak z těsta vyválejte velkou placku o síle kolem 1,5 až 2 centimetry a kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou z něho vykrájejte velká kolečka. Vyskládejte je vedle sebe na stůl, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 15 až 20 minut kynout.

4. KROK

Na kamnech rozehřejte velkou pánev s vysokou vrstvou oleje (můžete použít i fritézu), který zahřejte na teplotu kolem 170 °C. Vložte do oleje připravená těstová kolečka a smažte je z obou stran, dokud nezískají typickou zlatavou barvu.

5. KROK

Zpočátku je smažte zakryté pokličkou a po otočení už bez ní. Po dosmažení vylovte koblihy z pánve děrovanou lžící a položte je na tác vyložený několika vrstvami papírových utěrek, abyste odsáli přebytečný tuk po smažení.

6. KROK

Nakonec do cukrářského sáčku s dlouhou špičkou naplňte džem nebo jinou oblíbenou náplň, špičku zapíchněte do hloubi každé koblihy a vytlačte do ní trochu náplně ze sáčku. Hotové koblihy vyskládejte vedle sebe, zasypejte jejich povrch moučkovým cukrem a ihned čerstvé můžete podávat. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů