Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené mléko se skořicí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 250 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Smažené mléko se skořicí - postup přípravy

Už jste někdy smažili mléko? Že to nejde? V tom případě je načase rozšířit své obzory a vytvořit si doma tento jednoduchý a lahodný dezert. Původně pochází ze Španělska a jeho chuť je jednoduše geniální. Skládá se jenom z pár běžně dostupných surovin, nicméně jeho kouzlo není v náročných ingrediencích ale v netradičním použití těch obyčejných.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do rendlíku vložte máslo a nechte ho rozehřát na kamnech. Mezitím si vyklepněte tři vajíčka a oddělte žloutky od bílků.




Když je máslo rozehřáté, přisypejte k němu za stálého míchání metličkou dvě třetiny odměřeného množství mouky (tedy 200 g). Přidejte také cukr, strouhanou citronovou kůru, mletou skořici a mléko a za stálého míchání suroviny přiveďte k varu. Nakonec do směsi zašlehejte oddělené vaječné žloutky a odstavte z ohně.

Velkou plochou mísu potřete rostlinným olejem a posypejte strouhankou. Hotový krém na ni vylijte a vložte na 3 až 4 hodiny do mrazáku zmrznout.

Než vyjmete zmraženou hmotu z mrazáku, připravte si dva talíře. Do jednoho z nich nasypejte mouku a do druhého strouhanku. Vaječné bílky v misce lehce prošlehejte vidličkou.

Pak vyndejte zmraženou mléčnou placku a nakrájejte ji na menší čtverečky. Pracujte rychle, aby se vám hmota nezačala rozpouštět.


Na kamnech si rozehřejte pánev s trochou oleje. Každý čtvereček pak obalte nejprve v mouce, pak do vaječných bílků a nakonec do strouhanky.

Smažte dezert na rozpálené pánvi několik minut z každé strany, dokud strouhankový povrch nezezlátne.

Po dosmažení nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami.

Podávejte ještě čerstvé třeba s džemem nebo se sladkou ovocnou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů