Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí mramorový koláč s trochou minerálky

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Domácí mramorový koláč s trochou minerálky - postup přípravy

Na řezu tenhle mramorový koláč oslní každého. Kdo se zeptá na recept, toho navíc překvapí jedna zcela netradiční ingredience. Už vás někdy napadlo dávat minerálku do těsta?

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Mramorový koláč se skládá v podstatě jenom z těsta. Jeho příprava má však dvě hlavní fáze, ale začátek je stejný a společný. Začíná se vajíčky, které se nejprve důkladně rozšlehají. Postupně k nim je přisypáván také cukr a když začne daná směs houstnout, tak se začne přidávat také olej.

2. KROK

Do těsta se následně přidávají také další ingredience, a to prášek do pečiva, dále vanilkový cukr a samozřejmě také mouka. V tu chvíli bude základ mramorového koláče opět houstnout, a tak je třeba ho zředit. V tuto chvíli už nalitím minerální vody. Ta, díky svým bublinkám, zajistí určitou vzdušnost, především potom při pečení.

3. KROK

Hotové těsto se rozdělí dna dvě části. Jedna bude zhruba čtvrtinová, druhá bude mít tři čtvrtiny. Větší podíl těsta se nalije do vhodné formy, která by měla být především vyšší. Nic se nezkazí populárním, takzvaným srčím hřbetem, nebo také formou na bábovku.

4. KROK

Do druhé části těsta, do menšího podílu, se přisype kakao a vše se velmi důkladně promíchá. Následovat bude to, že se tmavé těsto začne ideálně z větší výšky lít do těsta světlého. To pomůže vytvořit originální mramorový efekt. Když jsou těsta ve formě, už stačí jenom vložit ji do trouby. Ta by měla být rozehřátá na 175 minut. Při této teplotě se mramorový koláč peče asi 35 minut. Vždy záleží hlavně na tvaru a velikosti formy. Ideální je proto pomocí špejle zjistit, zda je již i střed upečený. Pokud ano, forma se vyndá a nechá se chvíli chladnout. Poté se její upečený obsah vyklepne, nechá se dochlazovat a následně se může nakrájet a servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů