Kanadská specialita: domácí chléb - postup přípravy
Domácí chléb je módní záležitostí současné doby. Kdo si doma nepeče chleba, ten jako by nebyl. Spousta tradičních receptů ale zahrnuje dlouhé kynutí a namáhavé hnětení a zadělávání těsta, které sice pro majitele kuchyňských robotů není žádný velký oříšek, ale ti méně šťastní, kterým dosud robot do kuchyně nezabloudil, se s ním musí popasovat ručně. A že to není nic snadného, nám může potvrdit každý, kdo to někdy zkusil. Proto vám dnes přinášíme recept na kynutý chléb, který se hněte pouhou minutu.
Ingredience
Teplou vodu nalijte do hluboké mísy, přidejte sůl, sušené droždí, cukr a rostlinný olej. Promíchejte metličkou a postupně přisypávejte mouku. Ručně nebo hnětačem hněteme těsto po dobu jedné minuty, dokud se ingredience nepromíchají na homogenní hmotu. Měli byste získat husté a lepkavé těsto.
Misku s těstem zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte kynout zhruba 2 hodiny na teplém místě. Po uplynutí doby vložte misku s těstem naopak do lednice a nechte v chladu nejméně 3 hodiny, ale lépe přes noc. Během této doby bude probíhat kynutí za studena.
Po třech hodinách či druhý den vyjměte těsto z lednice a vyklopte jej na pomoučněný vál. Posypejte jeho povrch trochou hladké mouky, trochu těsto prohněťte, rukama z něj vytvořte placku a spojte okraje směrem do středu, abyste vytvořili kouli. Proces tvarování chleba by měl být dokončen zhruba za 20 až 40 sekund.
Plech si vyložte pečicím papírem, umístěte na něj budoucí chléb a přikryjte jej čistou bavlněnou utěrkou. Nechte těsto takto stát 1,5 hodiny.
Žloutek smíchejte s polévkovou lžící studené vody a rozšlehejte. Touto směsí pomažte povrch chleba a ostrým nožem na jeho povrchu vytvořte tři zářezy.
Připravený chléb dejte péct do trouby předehřáté na 175 až 180 stupňů Celsia zhruba 50 minut. Po dopečení nechte chléb 2 hodiny chladnout a pak můžete podávat.