Kaplická cmunda - postup přípravy
Tradiční jihočeské jídlo, které bývalo hitem mnoha hospod i restaurací, má stále své nezaměnitelné kouzlo. Zkuste jej podle receptu od paní Romany Važanské.
Ingredience
K naplnění
Uzené maso vložte celé do hrnce, zalijte ho studenou vodou a nechte ho zvolna vařit. Vývar po dovaření nevylévejte, můžete z něj připravit chutnou polévku.
Kysané zelí propláchněte, důkladně vymačkejte od přebytečné vody a trochu ho pokrájejte. V hrnci zpěňte nasekanou cibuli, přidejte k ní zelí, podlijte trochou vody, přidejte cukr a ocet podle chuti a nechte dusit doměkka.
Očistěte brambory, nastrouhejte je najemno a přes cedník nebo v čisté utěrce z nich co nejlépe vymačkejte přebytečnou šťávu, která by kazila konzistenci těsta. K vymačkaným bramborám přidejte majoránku, prolisovaný česnek, trochu soli a pepře, hrst hladké mouky, kapku mléka a jedno vejce. Zadělejte těstíčko, z něhož odebírejte dávky, z nichž v rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje smažte tenké bramboráky.
Po dosmažení každý bramborák naplňte trochou dušeného zelí, plátkem uvařeného uzeného masa a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom