Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kaplická cmunda

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Kaplická cmunda - postup přípravy

Tradiční jihočeské jídlo, které bývalo hitem mnoha hospod i restaurací, má stále své nezaměnitelné kouzlo. Zkuste jej podle receptu od paní Romany Važanské.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

K naplnění

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Uzené maso vložte celé do hrnce, zalijte ho studenou vodou a nechte ho zvolna vařit. Vývar po dovaření nevylévejte, můžete z něj připravit chutnou polévku.

Kysané zelí propláchněte, důkladně vymačkejte od přebytečné vody a trochu ho pokrájejte. V hrnci zpěňte nasekanou cibuli, přidejte k ní zelí, podlijte trochou vody, přidejte cukr a ocet podle chuti a nechte dusit doměkka.

2. KROK

Očistěte brambory, nastrouhejte je najemno a přes cedník nebo v čisté utěrce z nich co nejlépe vymačkejte přebytečnou šťávu, která by kazila konzistenci těsta. K vymačkaným bramborám přidejte majoránku, prolisovaný česnek, trochu soli a pepře, hrst hladké mouky, kapku mléka a jedno vejce. Zadělejte těstíčko, z něhož odebírejte dávky, z nichž v rozpálené pánvi s trochou rostlinného oleje smažte tenké bramboráky.

3. KROK

Po dosmažení každý bramborák naplňte trochou dušeného zelí, plátkem uvařeného uzeného masa a podávejte.

4. KROK

Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů