Klasické karbanátky z mletého masa s česnekem a cibulí - postup přípravy
Karbanátky prostě musíte umět. Pokud ale v kuchyni začínáte, poradíme vám, jak správně vyrobit originální české karbanátky. Doplňte je bramborovou kaší a okurkovým salátem a získáte nesmrtelnou trojkombinaci, která vás i po letech vždycky dostane.
Ingredience
Ze všeho nejdříve nakrájejte veku na silnější plátky, které pak rozdělte na kostky. Vložte je do misky a nalijte na ně trochu vody, ale jen tolik, aby lehce změkla, ale nerozmočila se. Oloupejte cibuli a česnek a obojí semelte mlýnkem na maso, případně rozmixujte v mixéru či jednoduše nastrouhejte na jemném struhadle. Ze zeleniny byste měli získat jemnou pastu.
Do velké a hluboké mísy vložte mleté maso (může být vepřové, hovězí či míchané) a přidejte k němu semletou cibuli s česnekem a namočenou veku. Podle chuti posypejte mletým černým pepřem a solí a dobře promíchejte (nejlépe to půjde ručně). Když je hmota dostatečně homogenní, namočte si ruce vodou, odebírejte z masové hmoty kousky zhruba o velikosti dlaně a formujte z nich oválné bochánky (pamatujte, čím větší karbanátky, tím budou uvnitř šťavnatější).
Do pánve vložte kostku másla nebo trochu oleje a nechte tuk zahřát. Pak vložte do pánve karbanátky a smažte je po obou stranách několik minut, během čehož je pravidelně otáčejte na druhou stranu, aby šťáva nestékala do pánve. Když získají karbanátky zlatavou krustičku, vyjměte je z pánve a přendejte je do velkého hrnce. Zalijte je asi čtvrt sklenicí vody, zakryjte pokličkou a nechte vodu asi 2 až 3 minuty vařit.
V tuto chvíli jsou karbanátky hotové. Uvnitř šťavnaté, zvnějšku krásně opečené, zlatavé a křupavé. Pokud chcete karbanátky ještě křupavější, před smažením je obalte ve strouhance. Po dovaření karbanátků už je můžete ihned servírovat spolu se šťouchaným či vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší.